Božić u Armeniji između straha i solidarnosti
Biskupska konferencija BiH

Božić u Armeniji između straha i solidarnosti

Neka se približi dan konačnoga mira između Armenije i Azerbajdžana. Neka ga podupre nastavak humanitarnih inicijativa, zakonit i siguran povratak prognanika u vlastiti dom te uzajamno poštovanje vjerskih tradicija i bogoštovnih mjesta svake zajednice. Poruka mira pape Franje za te dvije kavkaske zemlje odjeknula je na Božić, u poruci i blagoslovu Urbi et Orbi – Gradu i svijetu.

Riječi su to koje na neki način označavaju put opstanka Armenije, prve kršćanske države na svijetu koja se nalazi u iznimno teškoj situaciji. Desetljećima uključeni u teritorijalni sukob oko regije Nagorno-Karabah, Azerbajdžan i Armenija vodili su nekoliko ratova, jedan između 1988. i 1994., drugi u jesen 2020. godine. U rujnu 2023., nakon kratkoga sukoba, regija je službeno vraćena pod nadzor Bakua. Odmah nakon te vojne operacije koja je trajala 24 sata, vlasti iz Bakua uhitile su nekoliko predstavnika Nagorno-Karabaha koji su napustili gotovo svi njegovi stanovnici. Više od 100.000 ljudi od 120.000 registriranih pobjeglo je u Armeniju.

Blagdanski dani u sirotištu

Prema turskoj granici, u Gjumriju, drugom po redu gradu u zemlji, tri časne sestre iz armenske Kongregacije Bezgrješnoga začeća vode sirotište u kojemu trenutačno živi tridesetak djece. Proslava Božića prilika je kao bi se pružilo malo olakšanja tim mališanima, od kojih mnogi dolaze iz Nagorno-Karabaha. Crtamo jaslice, organiziramo obroke, slavimo – napomenula je sestra Nariné, dok se priprema za posljednji dan u godini, kada se očekuje više od 300 osoba, među kojima bivši gosti i obitelji.

Međutim, i dalje vlada strah od još jednog rata. Nismo navikli živjeti u miru – kazala je redovnica. U sirotištu psiholozi pružaju potporu raseljenoj djeci, jer u Gjumriju, iako je geografski daleko od Nagorno-Karabaha, rat je sveprisutan. U gradu vidimo vojnike i raseljene obitelji. Željeli bismo da djeca zaborave taj rat, ali to nije lako – istaknula je. Što se tiče djece, sestra Nariné ima samo jednu želju za 2024. godinu: Mir, prije svega želimo mir. Svi ga žele i molimo se za to. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mlade afganistanske žene studiraju kod isusovaca – online

Katoličke vijesti

Održan drugi radni sastanak za zagovaranje bolje radne integracije mladih

Katoličke vijesti

Vazmeno bdjenje u katedrali Marije Majke Crkve

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti