Bogojavljenje u Sisku – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Bogojavljenje u Sisku – Sisačka biskupija

Na svetkovinu Bogojavljenja, u subotu 6. siječnja, sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku. U koncelebraciji bili su katedralni župnik Marko Karača, biskupski vikar Marko Cvitkušić, kancelar Janko Lulić i Milan Begić.

Na početku biskup je rekao kako ova svetkovina daje cijeli niz poruka za naš kršćanski život, a jedna od najvažnijih je da je Bog postao čovjekom i objavio se zato da bi tu poruku i djelo spasenja učinio svim narodima. „Židovi i dan danas misle da su oni jedini pozvani biti djeca Božja i narod Božji. Oni jesu izabrani i to se ne da poreći, ali Bog je po svom Sinu, koji se utjelovio, došao reći da su svi narodi ovoga svijeta pozvani da budu dionici Božjeg naroda. To se očitovalo i u tom posjetu kojeg su učinili mudraci s istoka, a koji prošli daleki put kako bi se poklonili novorođenom Kralju“.

U nastavku ustvrdio je kako se to dogodilo zato što su Židovi bili u dva izgnanstva, asirskom i babilonskom, pa su tamo imali svoje knjige koje su ostavili među tim narodima, a koje su onda oni proučavali, želeći znati kada će doći taj Mesija. „Tu su onda sigurno mogli vidjeti u Knjizi proroka Izaije riječi: narod koji je u tmini hodio vidje svjetlost veliku i jarka svjetlost ga obasjala… Tako su onda i mudraci vidjeli znak, zvijezdu, da se novorođeni Kralj rodio. Pošli su u židovsku zemlju gdje su ga tražili na kraljevskom domu, ali ga tu nisu našli. Kada su rekli Herodu koga traže on se pobojao i čitav Jeruzalem s njim kakav je to novi kraj koji će starog skinuti s vlasti. Zato Herod zove pismoznance koji tumače da će se novorođeni kralj roditi u Betlehemu. Tako mudraci i odlaze u Betlehem, ali lukavi Herod ih želi prevariti te im govori da kada se uvjere gdje je kralj da i njemu jave. No on je snovao da se riješi tog kralja, a koji mu, smatrao je, radi o glavi i prijestolju. On nije shvaćao da je taj Mesija duhovni kralj, a ne ovozemaljski. Zato kasnije kada su kraljevi otišli, Herod je učinio veliko zlo i pobio je svu mušku djecu od tri godine na niže“.

Biskup je poručio kako o dolasku Sina Božjega za sve narode govori i sveti Pavao u poslanici Efežanima kada je rekao kako je otajstvo Božje objavljeno i poganima, a koji su tako postali subaštinici i sudionici Božjih obećanja. „Pavao je upravo tako i shvatio svoju misiju kada je doživio obraćenje i kada je pošao propovijedati Evanđelje drugim narodima izvan Izraela. Možemo tako reći da zahvaljujući tome i mi smo ušli u taj izabrani Božji narod, među narode koje okuplja Krist. Kršćani po cijelom svijetu slave Gospodina i klanjaju mu se te pokazuju da Bog ne gleda na to tko je odakle, nego je njemu mio svatko tko je pred njim pravedan, tko čini dobro te tko priznaje njegovog Sina. Tako da nam ovaj događaj donosi i poruku univerzalnosti i otvorenosti Crkve“ , rekao je biskup zaključivši kako Crkva pripada svim ljudima, svih naroda.

Nakon mise katedralni župnik blagoslovio je Biskupijski ordinarijat, Veliki Kaptol, a zatim biskup je blagoslovio župni stan katedralne župe.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održano drugo zasjedanje Sinode – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Svetkovina Pedesetnice proslavljena kod ruševina crkve sv. Duha na Hrastovičkoj gori – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela održana u Sisačkoj biskupiji – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti