BLAGOSLOVLJEN I POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVI DJEČJI VRTIĆ U POŽEGI
Požeška biskupija

BLAGOSLOVLJEN I POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVI DJEČJI VRTIĆ U POŽEGI

U Požegi je 29. prosinca 2023. blagoslovljen i postavljen kamen temeljac za novi Dječji vrtić „Pod gradom“. Na početku programa okupljenima se obratila ravnateljica Dječjeg vrtića Sanela Soldo Kovačević i pozdravila prisutne, među kojima je bio biskup Antun Škvorčević, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državna tajnica Iva Ivanković, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, požeški gradonačelnik Željko Glavić. Ravnateljica je kazala kako je ovo jedan od najljepših poklona u božićno vrijeme darivanja za grad Požegu i njezine najmlađe stanovnike. Istaknula je kako je 1971. počeo djelovati Dječji vrtić „Pod gradom“ na obližnjoj lokaciji te se izgradnja ovog novog objekta ostvaruje nakon pedeset i dvije godine da bi se osigurao prostor za svu onu djecu koja se nisu mogla upisati.

Gradonačelnik Željko Glavić pozdravio je okupljene u ime gradske uprave i kazao kako je ovo važan događaj za grad Požegu. Spomenuo je da se tijekom dvije i pol godine gotovo 200 djece nisu mogla upisati u dječji vrtić jer nije bilo prostora, te će se taj problem riješiti uz pomoć Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dodao je kako su u ovom trenutku odobrena sredstva za tri vrtića, a osim ove lokacije, to je dogradnja još jednog paviljona dječjeg vrtića u Rudinskoj i izgradnja novog vrtića u Mihaljevcima.

Zatim je županica Antonija Jozić zahvalila svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekt realizira u Požegi, kazavši kako je ovo uistinu prekrasan božićni dar Grada Požege svim Požežankama i Požežanima, a jednako tako svoj dječici koja ove godine nažalost nisu uspjela naći svoje mjesto u okrilju odgojno–obrazovne ustanove Dječjeg vrtića Požega. Zahvalila je gradonačelniku i njegovu timu, kao i ministru Fuchsu i Vladi RH, jer su iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ali i brojnim drugim programima i mjerama, prepoznali važnost smještaja djece u odgojno–obrazovne skupine.

U svom obraćanju ministar Fuchs je rekao da se znanstvenike i stručnjake počinje obrazovati već u dječjim vrtićima. Stoga je odlučeno da se postupno osigura mjesto u vrtiću za svu djecu u Republici Hrvatskoj koja to žele. Istaknuo je kako to nije samo priprema djece za polazak u prvi razred već je to istovremeno i jedna od demografskih mjera.

Slijedio je obred blagoslova kamena temeljca i gradilišta. Pozdravljajući okupljene, biskup Antun je kazao: »Sve vas od srca pozdravljam na čelu s gospodinom ministrom, gospođom županicom i gospodinom gradonačelnikom! Zajedno s vama radujem se što započinje izgradnja još jednog dječjeg vrtića u Požegi. Znakovito je da polažemo kamen temeljac i blagoslivljamo gradilište u božićno vrijeme. Ono nas podsjeća da je rast i dovršenje svoga najvećeg projekta, koji se zove „čovjek“ Bog započeo rođenjem svoga Sina kao ljudskog djeteta, da bi u njemu na križu uspostavio ljubav kao moć po kojoj se ostvaruje čovjekova pobjeda i nad samom smrću. U taj dinamizam ljubavi kao božanskog temelja našeg postojanja ovim blagoslovom stavljamo izgradnju zgrade Dječjeg vrtića, a napose izgradnju i cjelovit rast djece koji će se u Vrtiću promicati.«

Na temelju naviještenog svetog čitanja iz Poslanice Korinćanima, biskup Antun je u kratkoj homiliji istaknuo kako danas polažemo dva temelja u Požegi: prvi je onaj za zgradu, a drugi je za ono djelo koje će se u njoj ostvarivati, a to je odgoj i rast djece. Podsjetio je kako je kao mlad svećenik susretao roditelje koji su mu u razgovoru iznosili probleme što su ih imali sa svojom djecom, uvjeravajući da su im materijalno osigurali i dali najviše što su mogli. Biskup je istaknuo kako je zamijetio da im nisu pružili ljubav kao najveće dobro, jer mlad čovjek ne živi od ničega toliko koliko od ljubavi koja je u njega ugrađena. Kazao je da u Dječjem vrtiću čija izgradnja započinje ni najbolja oprema ni najviši standard uređenosti ne može zamijeniti ljubav kao najtemeljniju stvarnost koja izgrađuje djecu i mlade te omogućuje njihov cjelovit rast. Poželio je da u ovaj Vrtić bude uveden Isus Krist, koji je svojom pobjedničkom ljubavlju na križu postao najčvršći temelj za izgradnju našeg postojanja. Nakon što je blagoslovio kamen temeljac i gradilište, biskup se pridružio skupini vrtićke djece te je s njima pustio u zrak balon, kao znak radosti zbog početka radova na izgradnji nove zgrade njihova Vrtića.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

ZAVRŠNICA KATOLIČKE MALONOGOMETNE LIGE POŽEŠKE BISKUPIJE

Katoličke vijesti

OBLJETNICA SMRTI MSGR. JOSIPA DEVČIĆA U STRAŽEMANU

Katoličke vijesti

JUBILEJSKI 25. KRIŽNI PUT MLADIH POŽEŠKE BISKUPIJE

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti