Bjelopoljci na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku
Biskupska konferencija

Bjelopoljci na Festi sv. Vlaha u Dubrovniku

HKUD „Bijelo Polje“ iz župe Potoci-Bijelo Polje pokraj Mostara, zajedno sa svojim župnikom don Rajkom Markovićem i ostalim župljanima, hodočastili su u subotu, 3. veljače 2024. na Festu sv. Vlaha u Dubrovnik gdje su predstavili svoju župu i tradiciju tih krajeva, objavljeno je na mrežnoj stranici zupapotoci.ba.

Autobus s 50 hodočasnika krenuo je u subotu u ranim jutarnjim satima ispred župne kuće u Bijelom Polju preko Stoca i Neuma prema graničnom prijelazu te su u 9,00 sati pristigli na Pile u Dubrovniku.

Na početku putovanja župnik don Rajko pozdravio je sve hodočasnike i zaželio sretno putovanje te izmolio prigodne molitve. Tijekom putovanja hodočasnici su zajedno pjevali, a župnik don Rajko vjernicima je povremeno tumačio mjesta i krajeve kroz koje su prolazili. Kako je veliki dio putovanja bio kroz Trebinjsko-mrkansku biskupiju, don Rajko im je ukratko predstavio „svu slavnu i mučeničku povijest ove starodrevne hercegovačke biskupije“

Zvona dubrovačke prvostolnice označile su početak misnoga slavlja koje je, u zajedništvu brojnih nad/biskupa – među kojima su bili i mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski te  mons. Željko Majić, imenovani biskup banjolučki – te uz sudjelovanje više od 16 tisuća vjernika, predvodio nadbiskup zadarski mons Milan Zgrablić. Misno slavlje animirao je mješoviti dubrovački zbor sastavljen od pjevača dubrovačkih župa, a sve je izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija.

Poslije sv. Mise najavljena je svečana procesija kroz Grad s moćima svetaca i mučenika, te Isusovim pelenicama, u kojoj je sudjelovalo svećenstvo, redovništvo, predstavnici iz političkog, kulturnog i javnog života Grada i Države, a kojoj su se priključili i hodočasnici iz Bijeloga Polja.

Boravak u Dubrovniku za goste iz Bijeloga Polja organizirao je župnikov dugogodišnji prijatelj i domaćin njihova susreta u Dubrovniku prof. gosp. Milan Perić, a koji im je pokazao mjesto pred crkvom sv. Vlaha na kojem su potom održali svoj folklorni program „Hercegovačko sijelo“.

Nakon nastupa zajedno su otišli na ručak u obližnji restoran „Klarise“ kod gradske Fontane, a poslije su imali slobodnog vremena za odmor i osobni razgovor.

Ubrzo potom krenuli su uza Stradun prema katedrali na izvijanje barjaka i pozdrav dubrovačkoj prvostolnici i biskupima. Zatim su se vratili u kolonu barjaktara i krenuli prema crkvi sv. Vlaha gdje su zajedničkim naklonom barjaka pozdravili ovog sveca te krenuli na Pile odakle su autobusom proputovali natrag u Bijelo Polje.

Župnik don Rajko na kraju putovanja zahvalio je za ovaj prekrasan dan dragom Bogu, sv. Vlahu, te svim hodočasnicima na dostojanstvenom ponašanju, a osobito vozaču autobusa kojemu je darovao jednu bjelopoljsku krunicu.

Tijekom proslave u Dubrovniku predstavnici medija, elektronskih i tiskanih, uzimali su izjave od pojedinih skupina, posebno od onih u narodnoj nošnji. Tom prigodom Sara iz HKUD-a „Bijelo Polje“ za Dubrovačku je televiziju predstavila župu Potoci, kao i narodnu nošnju tih krajeva, a intervjue su dali još neki članovi ovog HKUD-a. (kta)

Više fotografija…

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Razmišljanje triju žena u središtu radova Vijeća kardinala C9

Katoličke vijesti

Ljetni odmor članova Nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu

Katoličke vijesti

U Beogradu završeno plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti