Bivši anglikanski vikar postaje prvi biskup britanskog ordinarijata
Europa

Bivši anglikanski vikar postaje prvi biskup britanskog ordinarijata

Nacionalni katolički registar, 29. travnja 2024. / 18:45

Vatikan ima najavio novi voditelj ordinarijata u Velikoj Britaniji.

Otac David Waller, 62, župni svećenik i generalni vikar Ordinarijata Naše Gospe od Walsinghama, zamijenit će monsinjora Keitha Newtona, 72, koji odlazi u mirovinu nakon što je više od 13 godina služio kao ordinarij crkvene strukture za bivše anglikance.

U izjavaNewton je vatikansku objavu od 29. travnja nazvao “značajnom” s obzirom da će Waller, koji je u celibatu, postati prvi biskup ordinarijat.

Kao netko tko je već bio oženjen kao anglikanski svećenik prije nego što je ušao u Crkvu kroz ordinarijat, Newtonu nije bilo dopušteno biskupsko posvećenje.

Uspostavio ju je papa Benedikt XVI. 2011. svojom apostolskom konstitucijom iz 2009. Anglicanorum Coetibusordinarijat je crkvena struktura za anglikance koji žele ući u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom, a da pritom zadrže svoje osebujno anglikansko nasljeđe.

S današnjom objavom, Ordinarijat Naše Gospe od Walsinghama postaje prvi od tri u svijetu – ostali su u SAD-u/Kanadi i Australiji – koji je imao utjecaja na odabir svog voditelja.

U skladu s anglikanskim naglaskom na konzultacije iu skladu s Anglicanorum Coetibusčlanovi upravnog vijeća ordinarijata, sastavljenog od svećenika ordinarijata, mogli su izabrati Wallera kao jedno od tri imena koja su preporučili Svetoj Stolici.

Monsinjor Keith Newton, 72, odlazi u mirovinu nakon što je više od 13 godina služio kao ordinarij crkvene strukture za bivše anglikance.  Zasluge: Edward Pentin
Monsinjor Keith Newton, 72, odlazi u mirovinu nakon što je više od 13 godina služio kao ordinarij crkvene strukture za bivše anglikance. Zasluge: Edward Pentin

Newton je rekao kako vjeruje da je dopuštanjem ove ovlasti, one koja se obično ostavlja apostolskom nunciju, “pokazano povjerenje Svete Stolice u ordinarijat u Ujedinjenom Kraljevstvu”

Bivši anglikanski vikar koji je služio kao pastor, honorarni bolnički kapelan i član upravnog tijela Engleske crkve, Waller je bio među prvim anglikanskim svećenstvom primljenim u Crkvu nakon uspostave Ordinarijata naše Gospa od Walsinghama 2011.

Potom je zaređen za đakonat i svećenika, služio je u dvije župe, te je izabran za predsjednika Upravnog vijeća ordinarijata. Protekle četiri godine radio je s Newtonom kao generalni vikar.

U izjava, Waller je rekao da je “i ponizno i ​​velika čast” biti imenovan redovitim. “Proteklih 13 godina bilo je vrijeme milosti i blagoslova jer su male i ranjive zajednice rasle u povjerenju, radujući se što su punopravan, ali poseban dio Katoličke crkve”, dodao je.

Već dobro poznat članovima ordinarijata, rekao je da se raduje što će im služiti u svojoj novoj ulozi, dodajući da ga je iskustvo proteklih godina naučilo “da se nema čega bojati u odazivanju Gospodinu i da je Isus sjajan stvari s nama unatoč našim nedostatcima.”

Newton je u izjavi rekao da je “oduševljen” Wallerovim imenovanjem, dodajući da je bio “nepokolebljivo odan” ordinarijatu i “velika podrška” njemu kao generalnom vikaru.

Waller je bio “potpuno uključen u život ordinarijata i razumije ga sve, i dobar je upravitelj”, rekao je Newton za National Catholic Register, sestrinskog partnera CNA-e.

Nema prisile da odstupi

Newton je naglasio da je odlučio otići u mirovinu dok je još aktivan.

“Nisam ni na koji način bio prisiljen van i nitko mi nije rekao da se povučem; to je potpuno moja vlastita odluka,” rekao je. “Vrijeme je da ga predamo u nove ruke”, nastavio je, dodajući da on i njegova supruga Gill “žele zajedno uživati ​​u mirovini.”

I drugi istaknuti svećenici ordinarijata pozdravili su vijest o Wallerovu imenovanju. Otac Ed Tomlinson, svećenik zadužen za župnu crkvu St. Anselma Ordinarijata u Pemburyju, Tunbridge Wells, rekao je za Register da je “oduševljen što će ordinarijat imati biskupa” i da želi “ocu Davidu sve najbolje”.

O. Benedict Kiely, svećenik ordinarijat iste župe koji također vodi dobrotvornu udrugu Nasarean.org za progonjene kršćane rekao: „Uvijek ću ostati zahvalan mons. Keithu što je obranu progonjenih kršćana učinio važnim dijelom ordinarijata i siguran sam da će biskup David nastaviti tu potporu.”

Newton je rekao da datum i mjesto Wallerova biskupskog ređenja još nisu potvrđeni, ali da očekuje da će se to dogoditi “prema kraju lipnja”.

Ova priča je prvi put objavljen izdao National Catholic Register, CNA-in sestrinski novinski partner, i ponovno je tiskan ovdje na CNA-u uz dopuštenje.

Edward Pentin

Edward Pentin počeo je izvještavati o Papi i Vatikanu s Vatikanskim radijem prije nego što je postao dopisnik iz Rima za Nacionalni katolički registar EWTN-a. Također je izvještavao o Svetoj Stolici i Katoličkoj Crkvi za brojne druge publikacije uključujući Newsweek, Newsmax, Zenit, The Catholic Herald i The Holy Land Review, franjevačku publikaciju specijaliziranu za Crkvu i Bliski istok. Edward je autor knjiga “The Next Pope: The Leading Cardinal Candidates” (Sophia Institute Press, 2020.) i “The Rigging of a Vatican Synod? Istraga o navodnoj manipulaciji na izvanrednoj sinodi o obitelji” (Ignatius Press, 2015.).

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ruski utjecaj: Policija pretresla urede EU-a i dom pomoćnika nizozemskog zastupnika u Europskom parlamentu

Katoličke vijesti

Demokratski, republikanski prijedlozi zakona o IVF-u odbijeni su u američkom Senatu

Katoličke vijesti

Američki biskupi pozdravljaju odluku Vrhovnog suda o zakonu o oružju protiv obiteljskog nasilja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti