Biskupija Sacramento pokrenut će bankrot zbog više od 250 tužbi za zlostavljanje
Svijet

Biskupija Sacramento pokrenut će bankrot zbog više od 250 tužbi za zlostavljanje

Biskupija Sacramento, Kalifornija, najavila je da će podnijeti zahtjev za bankrot do ožujka u nastojanju da riješi više od 250 tužbi za seksualno zlostavljanje podnesenih u trogodišnjem kalifornijskom razdoblju.

Biskup Jaime Soto objavio je vijest 9. prosinca, rekavši u pismu dijecezanskim vjernicima da je odluku donio nakon “pažljivog razmatranja i konzultacija”.

“Bez takvog procesa reorganizacije, vjerojatno je da sve žrtve zlostavljanja koje su preživjele ne bi dobile pošteno razmatranje svojih zahtjeva”, rekao je u svom pismu. “Sredstva dostupna za namirenje potraživanja mogla bi se iscrpiti u prvih nekoliko riješenih slučajeva, ostavljajući one koji slijede s malo ili bez naknade.”

U pismu vjernicima ovog ožujka, Soto je upozorio da će “nevjerojatan broj zahtjeva” podnesenih prema kalifornijskom AB 218 — koji je počeo 1. siječnja 2020. i istekao 31. prosinca 2022. — “nadvladati” biskupije, predstavljajući “financijski izazov … za razliku od bilo čega s čime smo se dosad suočili.”

Soto je u svom pismu od 9. prosinca naglasio da će “samo administrativni ured biskupa … tražiti zaštitu od bankrota” u zahtjevu za reorganizaciju u Poglavlju 11, te da će “župe i škole nastaviti s radom bez prekida”.

Na stranici s često postavljanim pitanjima o bankrotu, biskupija je rekla da su njezine župe i katoličke srednje škole osnovane zasebno kao “različite financijske i pravne osobe” koje djeluju neovisno o biskupiji. Oni, zajedno s korporacijama koje nadziru katolička groblja, Katoličkom zakladom i agencijama za socijalnu skrb, “uvelike ne bi bili pogođeni podnošenjem zahtjeva za bankrot biskupije”, objasnila je biskupija.

Međutim, u podnescima drugih biskupija, “vjerovnici su osporili status tih zasebnih korporacija”, dodala je biskupija. “Zbog toga smo savjetovali našim pastirima da se, ako do stečaja ipak dođe, trebaju pripremiti na takve izazove i potražiti neovisnu pravnu pomoć.”

Web stranica FAQ zabilježila je da gotovo polovica od više od 250 tvrdnji “uključuje navode iz 1970-ih ili ranije”, s “više od 80 posto uključuje navode iz 1980-ih ili ranije.”

Također je istaknuto da samo šest tvrdnji navodi zlostavljanje koje se dogodilo nakon biskupijskih reformi i zaštitnih mjera koje su provedene 2002., godine kada je Konferencija katoličkih biskupa SAD-a uspostavila svoju “Povelju za zaštitu djece i mladih”, poznatiju kao Dallas Čarter.

Na stranici je također navedeno da postojeća imovina biskupije, od koje se očekuje da će dio biti prodan tijekom stečajnog postupka, nije dostatna za pokriće troškova potraživanja, unatoč “ozbiljnim rezovima i smanjenjima troškova”.

Iako ima “ograničeno osiguranje preostalo iz prethodnih desetljeća” kada je navodno došlo do zlostavljanja, “značajan broj zahtjeva pada u razdobljima u kojima nema dostupnog osiguranja za rješavanje tih pitanja”, istaknula je biskupija.

Biskupija je priznala da se “osim osiguravajućeg pokrića, isplate nagodbe tužbe vrše sredstvima koja su započela kao donacije Božjeg naroda”, jer “sve što naša biskupija radi, kupuje ili posjeduje plaća se prilozima vjernika”.

“To uključuje nagodbu slučajeva i pokušaj pružanja određenog osjećaja naknade onima koje su izdali svećenici u koje su naučeni vjerovati”, navodi se.

Istodobno, “druga sredstva vezana uz biskupiju drže se u povjerenju za posebne namjene koje su odredili donatori”, dodala je biskupija.

Takvi novci ograničeni na donatore, koji uključuju donacije godišnjoj biskupijskoj žalbi, općenito se ne razmatraju u stečajnom postupku, prema biskupiji, koja dodaje da očekuje da će “sud slijediti dobro utvrđeni put u ovim stvarima”.

“Ostajem postojan u svom uvjerenju da moram nastaviti iskupljivati ​​užasan grijeh seksualnog zlostavljanja od strane svećenika”, rekao je Soto u svom pismu od 9. prosinca. “Odvratno zlo koje je počinjeno nad nedužnom djecom – i neuspjeh crkvenog vodstva da se s time pozabavi na odgovarajući način – prouzročilo je nesagledivu bol koja ostaje. Ti su nas grijesi doveli na ovo mjesto.”

Pozvao je vjernike da “mole za ozdravljenje preživjelih žrtava”.

“Bol koja im je nanesena traje cijeli život, tako da naše pokajanje mora biti doživotna obveza”, rekao je Soto.

Novi kalifornijski zakoni zahtijevat će takvu obvezu: 14. listopada guverner Kalifornije Gavin Newsom donio je AB 452, koji ukida zastaru za navodne seksualne napade u djetinjstvu do 1. siječnja 2024. i nakon toga, i SB 558, koji proširuje definicija (i rok zastare) seksualnog napada u djetinjstvu kako bi se uključila djela koja uključuju dječju pornografiju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kršćani u Iraku još uvijek strahuju od nesigurnosti – Vatican News

Katoličke vijesti

Helen Alvaré: Pro-life znanstvenica i govornica koja ruši stereotipe

Katoličke vijesti

Nairobijska nadbiskupija pokreće tvornicu mliječnih proizvoda kako bi povećala sigurnost hrane

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti