Biskupija Fresno će podnijeti zahtjev za stečaj
Svijet

Biskupija Fresno će podnijeti zahtjev za stečaj

Biskup Joseph V. Brennan rekao je u otvorenom pismu od 28. svibnja da će biskupija Fresno podnijeti zahtjev za reorganizaciju bankrota prema Poglavlju 11 “kako bi se pozabavila znatnim brojem zahtjeva koje su kolektivno podnijele žrtve”.

U pismu se također navodi da je biskupija nakon trogodišnjeg razdoblja koje je potaknulo zakon države Kalifornije “da pojedinci iznesu inače zabranjene ili zastarjele zahtjeve za seksualno zlostavljanje u djetinjstvu” “informirana o 154 slučaja podnesena protiv naše biskupije”.

“Ponovno otvaranje prozora učinilo je svaku biskupiju u Kaliforniji podložnom novim zahtjevima”, rekao je. “Ono s čime se suočavamo daje nam priliku da udvostručimo naše napore u stvaranju sigurnog okruženja za sve u crkvi i izvan nje i da se pozabavimo stvarnim problemima u okajanju grijeha zlostavljanja djece od strane svećenika.”

Druge biskupije u Kaliforniji – uključujući San Francisco i Sacramento – također su nedavno podnijele zahtjev za stečaj u sličnim okolnostima, kao i biskupije diljem zemlje.

Stečajni proces, koji planira podnijeti u kolovozu, rekao je Brennan, “omogućit će nam da se pozabavimo tim potraživanjima pošteno, suosjećajno i pravedno.”

Brennan je rekao da su njegova “dva konačna cilja” “osigurati da rješavamo tvrdnje o zlostavljanju s pravičnim suosjećanjem i rješavati te tvrdnje što je pravednije moguće”, te “osigurati nastavak službe unutar naše Biskupije”.

“Zahtjev za reorganizaciju pod nadzorom suda jedini je put koji nam omogućuje da ispunimo gore navedene ciljeve”, rekao je. “Reorganizacija osigurava da sve žrtve budu pravedno obeštećene i da sredstva ne budu iscrpljena zbog prvih nekoliko riješenih slučajeva.”

Proces će također omogućiti “neometani nastavak rada naših škola, župa i organizacija, budući da je jedini subjekt koji je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota korporativni jedini, pravno poznat kao Rimokatolički biskup Fresna”, kao “Katoličke dobrotvorne organizacije i The Fresno Diocese Education Corporation”, koja upravlja svojim školama, “odvojeni su pravni ili crkveni subjekti i neće podnijeti zahtjev za bankrot”, dodao je.

“Kad čujem koliko je života pogođeno seksualnim zlostavljanjem svećenika, srce mi se zaista slama. Pretpostavljam da su mnogi od vas užasnuti viješću o našoj ozbiljnoj financijskoj situaciji, ali molim vas da otpustite svoju nevolju i okrenete svoja srca prema žrtve zlostavljanja”, rekao je Brennan.

SNAP, mreža preživjelih onih koje su zlostavljali svećenici, kritizirala je pristup u izjavi, sugerirajući da bankrot “nije jedini način da se postigne pravičan povrat u svim tužbama protiv Biskupije”.

“Zaštita drugih dječaka i djevojčica od zlostavljanja i saznanje tko je donio odluke koje su dovele do toga da dijete predator radi u njihovoj župi ili školi važno je za preživjele. Međutim, stečajni sudovi obično se ne bave nijednim pitanjem. Mi smo također zabrinuti da će važne informacije ostati skrivene od župljana i javnosti zbog ovog bankrota, vjerujemo da su crkve i zajednice u većoj opasnosti kada informacije o djeci grabežljivcima ostanu tajne,” stoji u priopćenju.

Biskupija Fresno je na svojoj web stranici objavila da je “proces poglavlja 11 iznimno transparentan i javan”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Razmišljanje o Gospodnjem danu: Bog je ljubav

Katoličke vijesti

Redatelj Martin Scorsese potvrdio završetak scenarija za ‘A Life of Jesus’

Katoličke vijesti

Biskupi EU: Glasujte za europski projekt, kršćanske vrijednosti – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti