Biskupi govore protiv pogoršanja nasilja u jugozapadnoj Kolumbiji
Europa

Biskupi govore protiv pogoršanja nasilja u jugozapadnoj Kolumbiji

Djelatnici ACI Prensa, 18. lipnja 2024. / 17:50

Biskupi biskupija koje se nalaze u okrugu Valle del Cauca u Kolumbiji zatražili su od naoružanih skupina da zaustave svoje akcije koje nastavljaju uzrokovati sve više smrti u jugozapadnom dijelu zemlje i pozvali su vlasti da “pronađu rješenja” koja bi dovela mir zemlji.

Prelati su 14. lipnja izdali izjavu koju je potpisao nadbiskup Calija, Luis Fernando Rodríguez; biskup Buenaventure, Rubén Darío Jaramillo; biskup César Alcides Balbín od Cartaga; Buški biskup José Roberto Ospina; kao i izabrani biskup Palmire, otac Rodrigo Gallego Trujillo, i apostolski upravitelj iste biskupije, biskup Edgar de Jesús García.

U svojoj izjavi, prelati su osudili “pogoršanje polarizacije, prijetnji, uznemiravanja, iznuđivanja, napada, ubojstava i drugih djela nasilja u Valle del Cauca iu dobrom dijelu jugozapadne Kolumbije, što je rezultiralo neizvjesnošću, tugom, boli i smrti, stvarajući strah i nagrizajući nadu građana.”

S obzirom na situaciju, prelati su snažno ponovili svoj poziv naoružanim skupinama “da prestanu s tim akcijama”.

“U ime Gospodina pozivamo one koji planiraju i provode ove sulude radnje da postanu svjesni zla koje čine stanovništvu, pa i samima sebi. Ništa ne opravdava nasilje!” izjavili su biskupi.

Također su pozvali vlasti u ime “stanovništva koje se osjeća shrvano i uplašeno” da udruže snage s civilnim društvom “kako bi se pronašla rješenja koja će dovesti do prevladavanja ove uznemirujuće i bolne situacije”.

U svojoj izjavi, biskupi okruga Valle del Cauca također su ponovili predanost Katoličke crkve “da nastavi pratiti sve napore za njegovanje mostova dijaloga koji bi omogućili postizanje smirivanja srca i utišavanja oružja”.

Primijetio je Institut za studije razvoja i mira (Indepaz). na svom X računu da su istoga dana kada su biskupi objavili svoje priopćenje, “tri osobe ustrijeljene iz vatrenog oružja u četvrti Nuevo Horizonte na Floridi, Valle of Cauca”.

Prema Indepazu, Front Dagoberto Ramos Zapadnog bloka, lokalne bande, Adán Izquierdo Company, s “Frontom 57 koji se možda kreće”, djeluju u ovom području.

Front Dagoberto i Front 57 frakcije su marksističkih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) koje su odbacile mirovnog sporazuma iz 2016 s vladom.

Indepaz je također primijetio da u svom rano upozorenje 031/23Ured pučkog pravobranitelja izjavio je da „između južnog Valle del Cauca i sjevernog Cauca postoji pogoršanje oružanog sukoba i izravnog nasilja, ne samo zbog prisutnosti i teritorijalne kontrole prisutnih skupina, već i zbog ulaska u ta područja drugih ilegalnih oružanih elemenata.”

Indepaz je rekao da te skupine ne izvode “trajni upad ili operacije” u ovim regijama “osim sporadičnog tranzita ili pamfleta”.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Eduardo Berdejo

Eduardo Berdejo je diplomirao novinarstvo na Universidad Nacional Mayor de San Marcos (Peru). Član je tima ACI Prensa od 2001. Pratio je posjete pape Franje Kubi, Meksiku, Kolumbiji i Peruu. Također je diplomirao komparativnu književnost na Sveučilištu Piura (Peru) i završio je Sveobuhvatni tečaj korekcije stila na Izdavačkoj školi Lima (Peru).

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blinken i Putin čestitaju papi Franji 11. obljetnicu izbora

Katoličke vijesti

Preservation group pokreće kampanju za spas njujorških crkava od zatvaranja

Katoličke vijesti

Blagdan Tijelova: Libanon slavi 199 godina čudesnog euharistijskog događaja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti