​​​​​​​Biskup Sudar predslavio misu na patron samostana sv. Josipa u Vitezu
Biskupska konferencija

​​​​​​​Biskup Sudar predslavio misu na patron samostana sv. Josipa u Vitezu

U utorak, 19. ožujka 2024., sestre Služavke Malog Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća BDM proslavile su patron samostana i kapelice sv. Josipa u Vitezu svetom misom koju je predslavio mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski u miru  u koncelebraciji s fra Milom Beljom, župnim vikarom župe Vitez, izvijestile su sestre SMI iz spomenute Provincije.

Prije svete mise sestre i okupljeni vjernici molili su krunicu sv. Josipa. Molitvenu pripremu i misno slavlje organizirale su sestre SMI iz samostanske zajednice.

Na samom početku s. M. Kristina Adžamić, zamjenica i savjetnica, u ime provincijske glavarice s. M. Ane Marije Kesten izrazila je dobrodošlicu biskupu Sudaru i svim sestrama i vjernicima želeći svima Božji blagoslov po zagovoru sv. Josipa.

U svojoj propovijedi biskup Sudar progovorio je o Josipovoj veličini. „Svi velikani svijeta imaju iza sebe puno velikih djela, puno su toga pisali i po tome postali poznati. Sveti Josip nije napravio nikakva velika djela, nije puno govorio i o njemu nemamo ništa zapisano, a svejedno je veliki čovjek. On je bio velik u ljubavi. Prema židovskom zakonu, Josip je trebao prijaviti Mariju kada je saznao da je trudna i tada bi bila osuđena na smrt kamenovanjem, a on bi kao njen muž trebao prvi baciti kamen. No, Josip iako je vršio sav zakon, nije mogao to učiniti Mariji jer ju je volio. Josip se tada našao u velikoj muci i poput brojnih vjernika koji kada se nađu u tjeskobi traže pomoć od Boga, sam zavapio ‘Bože moj, što ću?’. Bog nije ostao gluh na njegove molitve i u snu mu progovara ‘Ne boj se’. Iz ovoga primjera vidi se kakva je ljubav – ona ne osuđuje. Tako isto, napomenuo je Biskup, i nama Bog govori da se ne trebamo bojati nego da budemo hrabri poput Josipa uzeti svoj križ i sve svoje teškoće nositi s Bogom“, kazao je, uz ostalo, biskup Sudar.

Na kraju misnog slavlja okupljeni su vjernici pozdravili Gospu molitvom Anđeo Gospodnji koju je predmolila djevojčica Tamara iz vrtića „Sveti Josip“. Nakon svetog misnog slavlja druženje je nastavljeno oko obiteljskog stola.

Za proslavu svetkovine sv. Josipa sestre iz samostana, zajedno s vjernicima, pripremale su se devetnicom. Kao bliža priprava služene su mise trodnevnice, a svakoga dana nakon svete mise uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Mise trodnevnice predslavili su fra Silvano di Benedetto – župni vikar župe Vitez, don Željko Marić – ravnatelj Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku i fra Velimir Bavrka – župnik župe Vitez. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

VIDEO: Nadbiskup Vukšić predvodio Euharistijsko slavlje na svetkovinu Bogojavljenje u sarajevskoj katedrali

Katoličke vijesti

Korizmeni koncert Etno skupine „Čuvarice“ iz Rame u župnoj crkvi sv. Juraja u Vitezu

Katoličke vijesti

Rok za prijave na SHKM u Gospiću produžen do 30. travnja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti