Biskup Sudar na na svetkovinu sv. Petra i Pavla predvodio Misu u rodnom mjestu Bare u župi Solakova Kula
Biskupska konferencija

Biskup Sudar na na svetkovinu sv. Petra i Pavla predvodio Misu u rodnom mjestu Bare u župi Solakova Kula

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2024. pomoćni biskup vrhbosanski u miru mons. Pero Sudar predvodio je Misno slavlje u svom rodnom mjestu Bare u župi Vrhbosanske nadbiskupije Solakova Kula u dolini rijeke Neretvice pokraj Konjica u crkvi posvećenoj spomenutim apostolskim prvacima uz koncelebraciju četvorice svećenika i domaćeg župnika don Marina Marića, izvijestili su iz spomenute Župe.

Iako je ova župa, kao i susjedne župe Obri i Podhum-Žitače, gotovo u cijelosti bila prognana tijekom nedavnoga rata, ipak su se okupili brojni vjernici oko svoje crkve na Petrovo.

Župnik Solakove Kula don Marin Marić srdačno je pozdravio biskupa Peru, svećenike u koncelebraciji i sve okupljene vjernike.

U prigodnoj propovijedi biskup Sudar je vjernicima stavio na srce kako nas svetkovina sv. Petra i Pavla vraća na početke Kristove crkve, ističući da je Bog „na čudesan način blagoslovio dvojicu apostolskih prvaka i dao im milost da naučavaju i svjedoče svoju vjeru i identitet“. „Možda nama ovdje okupljenima to djeluje kao ‘bajka’, ali to je živa i zapisana istina. Također, i evanđelje današnje svetkovine stavlja nam u srce i dušu da odgovorimo tko je za nas Isus? Što nam znači Isus? Upravo nam Petar i Pavao govore tko je Isus, odgovaraju nam na pitanje da se na iskrenoj vjeri gradi ovaj život. I danas Isusova Crkva, koja se bori sama sa sobom i sa cijelim svijetom, pronosi vjeru i vrijednosti, unatoč svim silama i podmetanjima koja joj ovaj svijet daje. Da je to točno govore nam i ovi temelji bazilike na Barama, koliko Crkva Kristova živi, koliko je unatoč mučenju živa“, kazao je biskup Sudar. Potaknuo je sve okupljene na ljubav prema Bogu, Crkvi i bližnjemu, ali i prema svome rodnom domu i zavičaju ističući da je „svaka cigla i kamenčić sagrađen u rodnoj grudi znak ljubavi prema svome, makar i uništenom domu“.

Na kraju Misnog slavlja župnik don Marin je zahvalio svima na dolasku i sudjelovanju na Misnom slavlju. Također, zahvalio se svim razinama vlasti koje imaju osjećaj za ovaj kraj i koje daju sve od sebe da se nešto učini u ovom kraju. Podsjetio je i na film o stradanju Hrvata katolika u Klisu – Neretvici koji će biti prikazan 15. travnja 2025. godine.

Nakon sv. Mise uslijedilo je zajedničko druženje uz pjesmu, bećarac i nogometni turnir. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva u Mađarskoj nada se skoroj beatifikaciji kardinala Mindszentyja

Katoličke vijesti

​​​​​​​Održana redovna sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

Katoličke vijesti

Put križa kroz fratarski gaj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti