Biskup Šaško krstio 7. dijete obitelji Lovrić
Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Šaško krstio 7. dijete obitelji Lovrić

Na blagdan Svete obitelji, sedmoga dana ovogodišnje Božićne osmine, tijekom svečane župne svete mise u prepunoj župnoj crkvi sv. Klare djevice u Novom Zagrebu zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško krstio je Ivana Lovrića, sedmo dijete u obitelji i prvoga sina majke Lidije i oca Ivice, te je prigodom 50. obljetnice braka blagoslovio supružnike Antu i Jelu Grgić, a Antu i Ljubicu Samardžić o njihovoj 60. obljetnici bračnoga života.

Župnik vlč. Darko Pužin srdačnim je riječima iskazao dobrodošlicu ocu biskupu i subratu u svećeništvu fra Anti Crnčeviću, a poseban je pozdrav upućen obitelji i kumovima novokrštenika te „zlatnim“ i „dijamantnim“ slavljenicima.

Mons. Šaško radošću Božića pozdravio je okupljenu župnu obitelj i prenio čestitke i blagoslov zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše te je u misno slavlje uveo slikom praga koji prelazimo, kao što euharistijsko otajstvo povezuje vremenitost i vječnost i daje dublji smisao našim zemaljskim pripadnostima.

U homiliji, nadahnutoj blagdanskim liturgijskim čitanjima, biskup Šaško potaknuo je sudionike misnoga slavlja da prepoznaju kako nam život i obitelj daruje Gospodin, kako dijete nije ni slučajnost ni naša zasluga. Sve je, a posebno majke i očeve, pozvao neka po primjeru Marije i Josipa, koji su Isusa u Hramu prikazali, prikažu Bogu svoju raspoloživost, nadu, iščekivanje, brige i radosti, da dočekaju utjehu i otkupljenje.

U refleksiji na jubilarce koji su proslavili visoke godine bračnoga staža, Biskup je istaknuo da starac Šimun i proročica Ana, dvoje Božjih zaljubljenika koji nose teret godina, u susretu s Isusom očituju da On pripada cijelomu čovječanstvu, kako novorođenima tako i umornima čiji se zemaljski život polako završava. Bog se utjelovio radi našeg uzdignuća, radi našeg uskrsnuća, jer mu je važno da nitko ne bude izgubljen, ponižen ni pogažen.

Biskup Šaško istaknuo je i da istinskoga uzdignuća hrvatskoga društva nema bez poštivanja obitelji i djece, bez usvajanja jasnih stavova o otajstvu života, bez jasnoga razlikovanja braka muškarca i žene od svih drugih oblika zajedništva, bez shvaćanja da je čovjek neusporediv s bilo kojim drugim oblikom života koji je uvijek Božji dar.  

Homiliju je zaključio povezivanjem značenja imena novokrštenika Ivana sa željom za blagoslovljenu novu 2024. godinu, u kojoj je i župna zajednica, ohrabrena Riječju Božjom i euharistijom, pozvana životno se mijenjati snagom božanske ljubavi Isusa Krista. Ne zaboravimo na milosrdnoga Boga, Boga ljubavi koji želi da se nijedan čovjek ne istrgne iz njegova zagrljaja!

Na kraju svečanoga misnog slavlja župnik je zahvalio dobrome Bogu za milost proslavljenih otajstava, kao i biskupu za dolazak, susret i darovano zajedništvo, koje je nastavljeno obiteljskim fotografiranjem, pjesmom i radosnim druženjem ispred crkve.  

 
Lidija Miler, dipl. teol., župna suradnica

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Gorski predvodio euharistijsko slavlje drugoga dana trodnevnice uoči Stepinčeva

Katoličke vijesti

Uprizorenje Živih jaslica u Zaprešiću

Katoličke vijesti

Započeo ciklus korizmenih tribina na Pešćenici – „Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti