Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe
Šibenska biskupija

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

8. srpnja 2024.
BISKUPIJA, ISTAKNUTO
3 Views

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od Utjehe u Trošmariji, 6. srpnja 2024. u subotu nakon svetkovine sv. Petra i Pavla.

Proslava proštenja počela je pobožnošću križnog puta od župne crkve do špilje Majke Božje Lurdske. Na prostoru ispred špilje je potom mons. Rogić slavio misu.

Uz biskupa Rogića suslavila su 11 svećenika, čuvar svetišta i župnik u Trošmariji, Lešću na Dobri i Lipi na Dobri don Željko Kuten, ogulinski dekan i župnik u Generalskom Stolu i Brestu Mrežničkom Mario Kralj, župnik u Ogulinu Nikola Prša, župnik u Josipdolu i Cerovniku Željko Blagus, župnik u Plaškom i Saborskom Bruno Lovaković, župnik u Tounju i Kamenici Josip Štefančić, župnik u susjednom Bosiljevu Josip Priselac, župnik u Malom Lošinju Robert Zubović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu fra Mario Cifrak, fra Mirko Gregov iz ogulinskog samostana franjevaca trećoredaca i umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije Josip Vnučec.

„Zadovoljstvo je na jednom mjestu vidjeti četvoricu bivših župnika u Ogulinu“, istaknuo je na početku biskup Rogić, misleći na svoje sljednike Roberta Zubovića, Josipa Štefančića i Nikolu Pršu. Govorio je zatim o radosnom susretu dviju majki, Marije i Elizabete, kao i lijepoj tradiciji ustrajne molitve Gospi u Trošmariji koja se ondje čuva stoljećima.

„Molitva je ovdje stvorila nasljeđe koje treba čuvati i njegovati i činiti živom da od nje može živjeti naša vjera. Ljepota prirode koja nas okružuje svjedoči o veličini stvoritelja od kojega sve dolazi i koji nas izaziva na zahvalnost. Kad nas život pomazi srećom postajemo ushićeni i osjećamo puninu i radost života. Takav je bio susret Blažene Djevice Marije s Elizabetom. No svi znamo da kada častimo Gospu od Utjehe da postoje i situacije s mukama, nevoljama i problemima, tjeskobe i strahovi najrazličitijih vrsta. Tada zaboravljamo na ljepotu i radost života. Onda tražimo svjetlo i pomoć, nadom i vjerom želimo postići utjehu. Upravo u takvim kušnjama raste i naša vjera, bistri se pogled i stječe sigurnost cilja kojim idemo, vječnog života. Razmotrimo u Božjoj riječi koja nam je dana kako prihvatiti jedno i drugo. Tako je Bog imao plan i za Mariju i Elizabetu i traži njihovu suradnju i obje su se predale Bogu. Susret dviju majki evanđelje bilježi klicanjem. One postaju izvor blagostanja za sve majke i obitelji. Marija vjerom pokazuje kao se vjerom pronalazi utjeha. To je cilj života i izvor snage“, rekao je biskup Rogić.

„Čitav svijet treba Boga, treba povratak Božjim zapovijedima, jer današnji svijet želi razoriti obitelj i razobličiti čovjeka da mu duša ostane prazna i misli samo na imetak, ovisnosti, slavu i prava. U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, blagoslivljajte progonitelje, volite poniznost. Danas nam je više nego ikada potrebna ekologija duha. Birajmo sadržaje kojima hranimo dušu, koji će nas oplemeniti, tražimo istinske trenutke radosti u obitelji, koja se zajedno moli i slavi Boga i koja se čuva onoga što ju može ugroziti. Ne tražimo zamjenske obitelji“, zaključio je šibenski biskup.

Molitveni program zaključen je pjevanjem Lauretanskih litanija. Pjevanje je predvodio združeni zbor župa Trošmarija i Lešće na Dobri uz vodstvo i orguljsku pratnju Željka Marčeca.

Ovogodišnje proštenje okupilo je oko pet stotina hodočasnika od kojih su neki tradicionalno, kao i dvadesetak župljana iz Ogulina hodočastili do Trošmarije.

Proštenje je u Trošmariji prvi put proslavljeno 1793. godine kada je svetištu tadašnji papa Pio VI. dao bulu o oprostu grijeha.

Pogledajte jošMisa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …U Primoštenu održan svećenički dan svećenika Šibenske biskupije.

Svećenički dan Šibenske biskupije bio je u srijedu 19. lipnja u Primoštenu. Svećenici su obilježili …

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blagdan blaženog Alojzija Stepinca svečano proslavljen u Srimi.

Katoličke vijesti

Brojni vjernici grada Šibenika proslavili svetkovinu Tijelova

Katoličke vijesti

Uskrsno misno slavlje u Zatvoru u Šibeniku.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti