Biskup predvodio misu u Kaznionici u Glini – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Biskup predvodio misu u Kaznionici u Glini – Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u srijedu, 20. prosinca Kaznionicu u Glini te tom prigodom predvodio misno slavlje za djelatnike i zatvorenike.

Koncelebrirali su generalni vikar i župnik iz Gline Ivica Mađer, župnik iz Bučice Vedran Pejak-Pašić, kojem je povjereno dušobrižništvo nad zatvorenicima, te župnik iz Viduševca Nikola Majcen.

Misi je prisustvovao i upravitelj Kaznionice Anđelko Nikolić sa suradnicima.

U homiliji čestitavši svima Božić biskup Košić je rekao kako on dolazi svima, ne poznaje podjele na dobre i zle, na sretne i nesretne, na radosne i tužne, na slobodne i zatvorenike, na ove i one. „Božić dolazi svima nama i poručuje nam da ga možemo susresti samo ako smo i mi slični malom Isusu koji se rodio u Betlehemu već prije više od 2 tisuće godina. Sveti Augustin je napisao da oholi ne mogu susresti Isusa koji dolazi, ne mogu doživjeti Božić. A kako biti ponizan? Ugledavši se u Boga koji dolazi nama ljudima. On se ponizio, on je postao jedan od nas… kako je to neshvatljivo i veliko otajstvo! Bog koji je najveći uči nas malene ljude kako treba živjeti. Riječ je o poniznosti“.

U nastavku biskup je ustvrdio kako je ponizan onaj tko je svjestan sebe, koji sebe poznaje i ne nadmeće se niti se pravi onim što nije, ne uzvisuje se i ne preuzima tuđe. „Gloriam praecedit humilitas – Poniznost prethodi slavi. (Izr 15, 33), rečenica je Svetog pisma koju je bl. Alojzije upotrijebio u propovijedi na Veliku Gospu 1941. u zagrebačkoj katedrali. Marijinoj slavi, koju se spominje i časti na blagdan Marijina Uznesenja na nebo, prethodila je njezina poniznost. Ona se nije uzvisivala, nije tražila nikakve povlastice, ona je u susretu s Elizabetom u poznatoj pjesmi Magnificat izrekla istinitu spoznaju o samoj sebi: Veliča duša moja Gospoda… jer je pogledao na poniznost službenice svoje (Lk 1, 48). Tako kaže i Pismo na drugom mjestu: Antequam glorificetur, humilatur – Prije nego bude proslavljen, neka se ponizi (Izr 18, 12). Sveti Ciprijan kaže: Humilitas est sanctitatis fundamentum – Poniznost je temelj svetosti.Gospodin Isus sam je nama rekao: Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete mir dušama svojim(Mt 11,29). Izrazi humanus i humilitas imaju isti korijen – hum – od humus – tlo, površina zemlje, prah zemaljski, suho, zemlja, prizemnost, niskost, običnost, humus. Humilitas tako i dovodi do ovoga humanus što onda znači da nije moguće govoriti o humanosti ako je iz humanosti isključena poniznost. Tako je poniznost temelj humanosti. Svetosti, a ni humanosti bez poniznosti nema. Ako sada znamo da je korijen tih riječi humus tada lakše možemo shvatiti kako poniznošću možemo postići svetost i ostvariti svoj humanus“, ustvrdio je biskup dodavši kako Bogu treba uvijek reći Da. „I kada ne razumijemo zašto i kada nam je to teško prihvatiti, trebamo imati povjerenja u Boga i prihvatiti sve što nam dolazi, da bismo se tako naučili ponizni“.

Na kraju poručio je i kako je Božić blagdan susreta Boga i čovjeka. „Bog je došao k nama ljudima, da bismo mi ljudi pošli s njime i bili kod Boga. On sam pohitao je da nas spasi, čime nam je iskazao veliku čast i povjerenje. On dakle misli da mi možemo biti njemu slični, da možemo činiti dobro i da je to naša narav: dobro a ne zlo. Bog je s nama – to govori i naziv Emanuel, koji spominje prorok Izaija, a prenosi ga sveti Matej u evanđelju. Bog je želio biti s nama, da bismo i mi željeli biti s njime. To je moguće, to otajstvo Božića je dohvatljivo svima koji Boga traže, koji imaju otvorena srca da Bog može k njima doći“, zaključio je biskup. 

Na kraj biskupa i okupljene pozdravili su i dušobrižnik Pejak-Pašić i ravnatelj Nikolić poželjevši svima sretan Božić i Božji blagoslov u novoj godini.

Misno slavlje animirali su članovi župnog zbora iz Gline, a prije mise zatvorenici su imali priliku za ispovijed.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Promocija knjige i dodjela nagrade Branku Tompiću – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Hrvatski mariološki institut proslavio 50 godina postojanja i djelovanja – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Misa zahvalnica za pučke misije u Ivanić-Gradu – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti