Biskup Palić u župi Potoci pokraj Mostara predvodio Misu i održao predavanje bračnim parovima
Biskupska konferencija

Biskup Palić u župi Potoci pokraj Mostara predvodio Misu i održao predavanje bračnim parovima

Na Prvu korizmenu nedjelju, 18. veljače 2024. mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski pohodio je župu Presvetog Srca Isusova Potoci odnosno Bijelo Polje pokraj Mostara gdje je predvodio euharistijsko slavlje i održao predavanje bračnim parovima, objavljeno je na župnoj mrežnoj stranici.

Uz biskupa Petra koncelebrirao je župnik don Rajko Marković, a đakonirao don Antonio, biskupov tajnik. Nakon što su zazvonila sva tri župna zvona, procesija s ministrantima uputila se iz sakristije na oltar, a Veliki zbor intonirao je korizmenu pjesmu: „Ja se kajem Bože mili“.

Na početku mise župnik don Rajko pozdravio je sve nazočne, zahvalan Bogu na velikom broju okupljena puka koji se našao u crkvi. Zatim je posebno uime cijele župe i u svoje ime pozdravio biskupa Petra, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu i zahvalio na dolasku, što je okupljeni puk s oduševljenjem prihvatio te biskupa prijateljskim pljeskom nagradio. Župnik don Rajko naglasio je da su ovakav skup, s ocem biskupom, organizirali i prošle godine, na početku korizme, što je lijepo uspjelo i dobro prihvaćeno, pa su stoga odlučili ponoviti ga i ove godine. Kazao je da je i ovoga puta biskup Palić vrlo rado prihvatio ovaj prijedlog te mu zbog toga zahvalio. Biskup Petar uzvratio je zahvalom na pozdravima, zatim je pozdravio župnika i sve nazočne, pozvao Božji puk na obraćenje, molitvu i dobra djela kroz cijelu korizmu. Nedjeljna čitanja i molitvu vjernika pročitali su bjelopoljski mladi, a evanđelje đakon.

U svojoj homiliji biskup Petar je rekao kako sva biblijska čitanja ove Prve korizmene nedjelje podsjećaju na povijest spasenja, ali i da se sve ono što se događalo kroz povijest spasenja u potpunosti ostvaruje u Novom Zavjetu i u Isusu Kristu. „O tome svjedoči i sveti Petar u svojoj poslanici kad govori o protulikovima: potopu u Noine dane, odnosno krštenju i darovanom spasenju u uskrsnuću Isusa Krista od mrtvih.

Govoreći o evanđeoskom ulomku iz Markova evanđelja, biskup je rekao kako je poziv na kraju evanđelja zapravo program koji nam Crkva nudi tijekom korizme: ‘Ispunilo se vrijeme; približilo se kraljevstvo Božje. Obratite se i vjerujte Evanđelju!’ To je program i Isusova života“, kazao je biskup Palić.

Potom je protumačio izraz „Kraljevstvo Božje“ te pojasnio nije neki „nebeski teritorij, gdje Bog sjedi kao kralj“. „Grčki izraz ‘Božja vladavina’ zapravo kazuje samu bit: to je opis stanja kad je Bog stvarno kralj, Gospodar našega života, naših obitelji i našega naroda, kad su u našim životima na djelu kreposti i kad se trudimo oko pravde, mira, istinskoga života, praštanja, poniznosti. Sve je to ‘kraljevstvo Božje’“, naglasio je biskup Petar.

Tumačeći odnos Židova prema pojmu „kraljevstvo Božje“, odnosno „Božje vladavine“, biskup Palić podsjetio je na važnije događaje iz povijesti spasenja, gdje se očitovala Božja nazočnost i Božja pomoć, pa sve do prekida „Božje vladavine“, kad su Izraelci htjeli svoga, zemaljskog kralja. „Narod koji nije pod Božjom vlašću, slomljen je narod“, ustvrdio je biskup Petar.

Govoreći o Isusu Kristu, koji ponovno svjedoči kako je to kad Bog ima vlast nad čovjekom, biskup je ukazao na dvije dimenzije Isusova života: s jedne strane potpuna Isusova ovisnost o Ocu nebeskom i s druge strane znakovi kraljevske slave koji postaju vidljivi u njegovu životu.

„Isusov poziv ‘Obratite se’ ne znači samo ući u ispovjedaonicu i priznati grijehe. Isusov poziv ‘Obratite se’ znači: maknite sebe iz središta i učinite Boga, živoga Boga središtem svoga života. Obraćenje znači prestati živjeti prema svojim idejama, svojim predodžbama, svojim željama, prema svojoj volji. ‘Obratiti se’ znači potpuno se podložiti Božjoj volji. Jedino u onoj mjeri u kojoj to čovjek čini, znakovi kraljevske Božje slave danas postaju vidljivi“, istaknuo je biskup Petar koji je pozvao sve vjernike da ozbiljno prihvate Isusov poziv na promjenu života, „koji se ne sastoji toliko od odricanja od hrane i pića, nego od promjene pogleda s ovoga svijeta na Božji svijet i na znak našega spasenja: križ Isusa Krista“.

Za sv. Pričest brojni su vjernici pristupili u dva reda pred oltar da se, skrušeni, okrijepe euharistijskim Isusom. Na kraju je župnik, pročitavši oglase, zahvalio biskupu Paliću i najavio njegovo predavanje bračnim parovima.

Poslije sv. Mise i biskupovog blagoslova, u crkvi su ostali bračni parovi kojima je biskupovo predavanje nedjelju ranije najavio župnik don Rajko. Odazvalo se 40-ak parova, od pet do pedesetpet godina supružničkog života koji su prethodno sudjelovali na sv. misi s ostalim pukom Božjim.

Biskup Petar na susretu je govorio o temi iz knjige proroka Joela: „Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu, Bogu svome, jer je on nježnost sama i milosrđe“ (usp. Jl 2, 12-18)

Na početku je protumačio samo pojam „srca“ kako ga razumije Biblija. „Srce je simbol onoga što je najintimnije, najdublje, najvrjednije u ljudskom biću. Biblijski proroci bili su uvjerenja da se prave promjene u narodu mogu dogoditi tek onda kad one nastanu u ljudskim srcima, pa su zato opominjali predvodnike, a i sav narod, kako nije ispravno Boga častiti samo usnama, a da im srce bude daleko od njega. Najradikalnije je na tome inzistirao Isus iz Nazareta. Navješćujući novi svijet, koji je nazivao Božjim svijetom ili nebeskim kraljevstvom, kritizirao je vanjski formalizam kulta i obreda, zakona i tradicije“, kazao je biskup Palić.

Zatim je na temelju biblijskih citata pokazao kakvo sve čovjekovo srce može biti: tvrdo, neobrezano, podijeljeno te potaknuo na molitvu za „novo srce“.

Navodeći životna iskustva koja pokazuju kako su najveći „problemi s Bogom“ zapravo „problemi srca“, ukazao je na situacije i uzroke „zatvorenih i tvrdih srdaca“, odnosno kada otvaramo svoja srca i što sve nosimo u svojim srcima.

Rekavši da mir u svijetu počinje zapravo sa svakom osobom koja je pronašla mir i nosi ga u svom srcu, biskup Petar podsjetio je nazočne kako nutarnji mir počinje samoprihvaćanjem i ljubavlju prema sebi, „jer je naš život Bogu dragocjen i Bog sve izvodi na dobro“. „A mir zahtijeva snagu da izdržimo u borbi protiv sukoba strasti u nama, kako nas poziva sv. Jakov u svojoj poslanici. (Jak 4, 1)“, podsjetio je biskup Palić.

Navodeći primjer vijetnamskog kardinala Francoisa-Xaviera Van Thuâna, dugogodišnjeg zatvorenika komunističkih vlasti u Vijetnamu i njegovih 10 životnih pravila, biskup Palić naglasio je da Isusov mir nije psihički mir koji čovjek osjeća onda kad mu je ugodno, a koji nestaje kad je čovjeku neugodno. „Isusov mir je mir koji se rađa iz vjere u Isusovu blizinu, pa makar došle velike kušnje i velike patnje.

Jer, kako će reći sv. Augustin, mi smo „uskrsni narod“, koji slavi Kristovu pobjedu nad grijehom i smrću“, zaključio je biskup Petar.

Na kraju predavanja župnik don Rajko zahvalio je biskupu Petru na lijepom i praktičnom predavanju, zatim je zahvalio domaćicama koje su za ovu prigodu pripravile razna peciva, a za osvježavajuća pića sudionicima pobrinuo se sam župnik.

Poslije duhovne obnove u crkvi, župnik don Rajko sve parove pozvao je u župnu dvoranu, na čašćenje i druženje, što su oni rado prihvatili, a navratio je i s njima se, zajedno sa župnikom, zadržao u ugodnu razgovoru i biskup Petar. U prijateljskom ozračju sudionici su prokomentirali da je im je na susretu bilo dobro, lijepo i korisno, te ukazali da bi bilo dobro ovako i nastaviti. Poslije ovog bogatog dana u crkvi i župnoj dvorani, bračni parovi su se uputili kućama na obiteljski ručak, a župnik je biskupa ugostio u župnoj kući. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa uputio poruku okupljenim čelnicima na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu

Katoličke vijesti

Proslavljeno Stepinčevo u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Aalen

Katoličke vijesti

Javni poziv za izbor voditelja obuka u okviru modula organizacijsko upravljanje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti