Biskup Majić pohodio župu sv. Vida u Barlovcima i podijelio sakrament krizme
Biskupska konferencija

Biskup Majić pohodio župu sv. Vida u Barlovcima i podijelio sakrament krizme

U subotu, 16. lipnja 2024. biskup banjolučki mons. Željko Majić pohodio je prvi puta kao biskup župu sv. Vida u Barlovcima pokraj Banje Luke i podijelio sakrament krizme kandidatima, kojih je bilo deset, objavljeno je na mrežnoj stranici Banjolučke biskupije.

Biskup Željko predvodio je misu uz koncelebraciju pet franjevaca, među kojima je bio župnik fra Ivo Orlovac, te uz sudjelovanje vjernika koji su do kraja ispunili crkvu. Bila je to ujedno i središnja proslava zaštitnika župe sv. Vida, koji se kalendarski obilježava prethodnog dana, 15. lipnja.

Župnik fra Ivo uvodno je predstavio župu podsjetivši da su vjernici s ovih prostora još iz predturskog doba pripadali župama Dragočaj sa sjedištem na Crkvenama, a onda i Ivanjska iz koje prije više od 140 godina formirana župa Barlovci, koja je opet iz sebe „rodila” župu Trn. „Bio je aktivan vjernički život, župa daje mnoga zvanja, svećenička i redovnička, gotovo svi vodili zdrav vjernički život uz redovito primanje sakramenata. Mnoge nedaće su ostavile trag na ovoj župi: potresi i ratovi, ali iza ovoga zadnjega od oko 4000 vjernika, odlaskom gotovo cijeloga stanovništva, ostaje današnjih oko 110, oporavak se ne naslućuje“, kazao je župnik fra Ivo.

Biskup Željko potom je izrazio radost i zahvalu Bogu na današnjih deset krizmaničkih kandidata u jednoj župi pojasnivši da je u šest župa koje je prethodno obišao krizmao ukupno dvanaestoro mladih.

U prigodnoj propovijedi biskup Majić često se obraćao krizmanicima, ali i roditeljima, posebno ističući primjer sv. Vida. Podsjetio je da je svečev otac, poganin, zbog sinove vjere u Krista sv. Vida prijavljivao progoniteljima i od njih očekivao da ga oni odvrate od kršćanstva. „Nemojmo da na koji način budemo sablazan ovim mladim osobama. Sveti Pavao prkosno pita: Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? Ovaj sakrament svete potvrde, prima se jednom u životu, a trajno se živi od njegovih plodova. I nemojte se nikada umoriti moliti Bogu. Samo da znate kolika je moć makar jednom dnevno izmoliti Gospodinovu molitvu Oče naš“, ohrabrio je nazočne biskup Majić.

Na kraju je župnik fra Ivo zahvalio svima koji su doprinijeli da ovaj dan protekne u svečanom ozračju, osobito članovima župnog pjevačkog zbora koji su animirali misno slavlje predvođeni orguljašicom Doroteom, studenticom iz Zenice i članicom Frame Petrićevac s kojom je došlo još njih nekoliko. Za uspomenu uslijedilo je zajedničko fotografiranje. Nakon mise svi su se zadržali u dvorištu crkve u razgovoru uz piće. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Povjesničari daju specifičan prinos dijalogu Crkve i suvremenoga svijeta

Katoličke vijesti

Novozelandski kardinal Dew oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje

Katoličke vijesti

Papa Franjo autor meditacija za Križni put na Veliki petak u rimskom Koloseju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti