Biskup Majić pohodio banjolučku gradsku župu i podijelio sakrament potvrde
Biskupska konferencija

Biskup Majić pohodio banjolučku gradsku župu i podijelio sakrament potvrde

Na svetkovinu Duhova – Pedesetnicu, 19. svibnja 2024., banjolučki biskup mons. Željko Majić pohodio je župu Pohoda Blažene Djevice Marije u centru Banje Luke i predvodio Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi. Koncelebrirao je župnik i banjolučki dekan preč. Žarko Vladislav Ošap. Domaćim župljanima pridružili su se za ovu svečanu prigodu i pojedini vjernici iz susjednih župa kao i neki od onih koji sada žive u Hrvatskoj. Posebno svečano odjeveni bili su brat i sestra Andreas i Ana Ivana Ćurić koji su se duže vrijeme, kroz redovitu župnu katehezu, pripravljali za primanje sakramenta svete krizme.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor mladih iz nekoliko župa banjolučkoga kraja uz orguljsku pratnju katehistice i župna vijećnice Blaženke Ivekić.

Nakon pozdravnih riječi župnik Ošapa, koji je istaknuo da je ovo prvi pohod biskupa Majića ovoj župnoj zajednici nakon biskupskog posvećenja i preuzimanje vodstva Banjolučke biskupije, pozdrave su uputili i krizmanici koji su u prigodnim riječima iznosili svoja raspoloženja toga svetoga dana. Između ostalog, obećali su da će, usprkos čestim pojavama udaljavanja mladih od Crkve nakon primanja sv. krizme, surađivati s Duhom Svetim i njegovim darovima kako bi služili Bogu i narodu.

Uvodeći u sveto Misno slavlje biskup Željko je potaknuo krizmanike da sebi posvijeste posebnost ovoga dana i poslanje koje od Crkve primaju – svjedočenje i navještenje svoje vjere te primanje darova Duha Svetoga da to poslanje mognu izvršiti.

Nakon pročitanog evanđeoskog odlomka župnik Ošap je predstavio krizmanike napomenuvši da su oboje učenici Katoličkog školskog centra (Andreas maturant a Ana Ivana drugi srednje) te da paralelno pohađaju i Glazbenu srednju školu. Istaknuo je da su svojim dugogodišnjim dolaskom na župnu katehezu dostojno se pripremili za ovaj sveti dan.

U homiliji je biskup Majić je govorio o snazi i svetosti sakramenata koji prate svaki kršćanski život od rođenja i sve do smrti i na kojima se vjernički život temelji.

„Ovaj je dan jedan i jedinstven, neponovljiv u vašem životu zato što se dar sv. krizme, sedmerostruki dar, samo jednom u životu prima pečatom dara Duha Svetoga, za razliku od nekih sakramenata koje se nebrojeno puta primaju u životu. Ne možete ovo više nikada ponoviti, ali morate ove darove Duha Svetoga svakoga dana razvijati, s njima surađivati i milosti umnažati“ – rekao je biskup Majić. „Dragi roditelji i kumovi, vi ste i danas uz naše krizmanike kao odgovorni svjedoci i podupiratelji naših krizmanika a najljepša pouka i odgoj za njih jest vaš roditeljski i kumovski primjer kršćanskog života koji nikada ne smije prestajati“, kazao je biskup Željko.

Nakon homilije uslijedila je ispovijest vjere te podjeljivanje sv. krizme. Molitvu vjernika pročitao je župnik Ošap.

Euharistijske darove prinijeli su kumovi, majka Dijana te sestra Elena i brat Goran.

Nakon svetog Misnog slavlja u crkvi, druženje je nastavljeno u crkvenom dvorištu i u obiteljskom zajedništvu, kao i u župnom uredu za obiteljskim stolom.

„Sada se župna zajednica ubrzano priprema za slavlje prve svete Pričesti za dvoje vjeroučenika te na proslavu patrona Pohoda BDM, 31. svibnja. Svete mise tijekom trodnevne duhovne priprave predvodit će: župnik banjolučke župe Budžak vlč. Marijan Mišo Stojanović, petrićevački župnik i gvardijan fra Domagoj Šimić i ja kao župnik. Euharistijsko slavlje na patron župe predvodit će fra Nikola Rosančić, župnik u Gradnićima kod Čitluka koji je u listopada 2023. sa župnom zajednicom i broćanskim dekanatom veličanstveno ugostio vjernike – hodočasnike iz Banjolučkog dekanata prigodom njihova pohoda u okviru partnerstva između banjolučkog i broćanskog dekanata“, kaza je župnik Ošap. (kta/tabb)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa u rimskoj župi svetoga Pija V.: „Vratimo Božji oprost u središte Crkve“

Katoličke vijesti

Prva sveta pričest u župi Podmilačje

Katoličke vijesti

Prelo sićanja u Subotici | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti