Biskup Košić predslavio misu prigodom 7. obljetnice smrti prof. dr. Tomislava Ivančića – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Biskup Košić predslavio misu prigodom 7. obljetnice smrti prof. dr. Tomislava Ivančića – Sisačka biskupija

Euharistijsko slavlje prigodom 7. obljetnice rođenja za nebo prof. dr. Tomislava Ivančića u subotu 17. veljače u bazilici sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Na početku mise je sve prisutne, uz biskupa Košića pozdravio i rektor bazilike i župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar.

Na početku homilije je mons. Košić rekao da je prof. Ivančić prije 7 godina prešao iz ovoga života u vječni, pohrlio Ocu nebeskom u njegove nebeske dvore. „Vjerujemo da ga je Otac dočekao i dao mu stan kako Isus obećava svojim učenicima kada im kaže: ‘U Oca mojega ima mnogo stanova’“, kazao je te se osvrnuo na naviještenim čitanjima koja govore o Božjoj brizi za potrebite.

„Profesor Tomislav bio je osjetljiv na socijalnu pravdu i nepravdu te je želio oslobađati ljude da u društvu budu korisni članovi bez podjarmljenosti i osjećaja da ih drugi ljudi iskorištavaju, da im nanose nepravdu i tlače ih. Također je želio da svaki čovjek ima što mu je potrebno za zemaljski život, da ne bude gladan kruha i još više, onog nebeskog Kruha – Isusa Krista“, istaknuo je propovjednik.

Dodao je da je evangelizacija, naviještanje Radosne vijesti, bila prvotna zauzetost prof. Ivančića te da je zato i održao mnoštvo seminara.

Osvrćući se na naviješteni evanđeoski ulomak, rekao je da je Isus došao navijestiti obraćenje. „Jesmo li mi među Isusovim učenicima, koje on, premda grešne, poziva da ga slijedimo, ali nas i oslobađa od grijeha kada pođemo za njim?“, upitao je. Kazao je da je, u skladu s Isusovim riječima da bolesnima treba liječnika, profesor Ivančić nastojao biti bolesnima liječnik, pozivati grešnike na obraćenje i privoditi ih k Isusu. „To je on doista činio i to s ljubavlju i velikom snagom“, ustvrdio je biskup Košić.

Potom je pročitao dijelove iz križnoga puta koje je napisao profesor Ivančić. „Sve su ovo jake riječi, duboke i provokativne. Pozivaju na susret s Kristom. Križni put je veoma poticajan jer je optimističan. Isus u svakoj postaji gleda samo život, a ne smrt. Vidi pobjedu, a ne poraz i zove na zajedništvo jer on daje život i pobjeđuje svako zlo. Ovo je križni put nade, velike nade da u poniženosti i porazu s Kristom postajemo pobjednici i nadvladavamo svako zlo“, naglasio je propovjednik.

Govoreći o teologiji prof. Ivančića, rekao je da nije mogao o Bogu govoriti i pisati drugačije, nego samo iz iskustva. „I na to iskustvo pozivao je sve s kojima je dolazio u susret. Neka nam primjer dragog profesora, čije se danas obljetnice smrti spominjemo, pomogne da u vjeri nađemo Isusa, da u Isusu nađemo hrabrost života, da u životu budemo nositelji radosti i nade“, zaključio je biskup Košić homiliju.

Na kraju euharistijskoga slavlja, obratio se predsjednik Zajednice „Molitva i Riječ“ Ivica Lulić zahvalivši svima koji su sudjelovali u obilježavanju 7. obljetnice rođenja za nebo prof. Tomislava Ivančića. „Nekako sam u srcu sretan što ono što je veliko ostaje kao baština svakome od nas“, rekao je između ostaloga.

(IKA)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Košić na 46. Europskom Taizé susretu mladih u Ljubljani – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Biskup propovijedao na zlatnoj misi mons. Antuna Prpića – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Uskrsno slavlje u bazilici sv. Kvirina – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti