Biskup Komarica predslavio mise u banjolučkim župnim crkvama na kraju i početku nove godine
Biskupska konferencija BiH

Biskup Komarica predslavio mise u banjolučkim župnim crkvama na kraju i početku nove godine

Umirovljeni banjolučki biskup i apostolski upravitelj Franjo Komarica na kraju protekle i na početku nove godine predvodio je misna slavlja u centralnoj gradskoj župi Pohoda Blažene Djevice Marije i u župi Marija Zvijezda, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, piše Informativna katolička agencija.

U centralnoj župi s biskupom su suslavili domaći župnik i dekan preč. Žarko Vladislav Ošap, rektor katedrale vlč. Pero Ivan Grgić i umirovljeni župnik vlč. Jerko Klinc, a u župi Marija Zvijezda domaći župnik vlč. Zvonko Topić i presnački župnik mons. Ivica Božinović.

Na Staru godinu, 31. prosinca, su uz domaće župljane na misi sudjelovale redovnice Misionarke Ljubavi i sestre Milosrdnice, a na Novu godinu su pjevanje uz župne pjevače predvodile sestre Klanjateljice Krvi Kristove iz susjedne župe Budžak.

Biskup je na misi zahvalnici najprije protumačio svetopisamski tekst primjenjujući ga na današnju životnu situaciju života članova Kristove Crkve – općenito i u domaćem ambijentu. Potaknuo je nazočne da nastave s trezvenim načinom življenja, spremajući se za prelazak u vječnost te da budu svome Stvoritelju i Spasitelju trajno zahvalni.

Pri kraju propovijedi, biskup je spomenuo godišnjicu „prelaska u kuću Očevu“ blagopokojnog pape Benedikta XVI., prikazavši ukratko biranim riječima njegov plodan život u službi Crkve. Podsjetio je nazočne kako mu je papa Benedikt govorio kako izuzetno cijeni blaženog Ivana Merza, te da se njemu svaki dan moli.

Pri kraju misnog slavlja župnik Ošap je predstavio pregled vjerskog i pastoralnog djelovanja tijekom protekle godine i zahvalio svim sudionicima i suradnicima za njihovu pomoć.

U župi Marija Zvijezda, biskup je u propovijedi govorio o Božjoj nakani da spasi ljudski rod i u tom kontekstu o jedinstvenoj ulozi Božje izabranice, Presvete Djevice Marije, Majke njegova utjelovljenog Sina. „Marija, Bogorodica je i danas na djelu u životu i poslanju Kristove Crkve posvuda, pa tako i u našoj životnoj sredini, što smo svi mi mnogo puta osjetili“, naglasio je biskup.

Posebno se osvrnuo na Gospinu pomoć članovima Banjolučke biskupije tijekom ratnih tjeskobnih godina, kao i svih poratnih godina, kada su se okupljali posebno u toj crkvi, njoj posvećenoj, u kojoj se časti Gospa kao „Majka svih naroda“ i kao „Majka dobrog savjeta“.

Biskup je posebno zahvalio molitvenoj zajednici u toj župi, koja je svojim brojnim molitvama izmolila „brojna divna i utješna Božja djela“, osobito u pogledu zaživljavanja i sve proširenijeg djelovanja Europskog centra za mir i suradnju na temeljima duhovne, kulturne i civilizacijske baštine redovnika trapista slavne opatije Marija Zvijezda.

Podsjetivši da se 1. siječnja već 55 godina obilježava Svjetski dan molitve za mir, biskup je pozvao na molitvu za prestanak ratnih sukoba u više dijelova svijeta te za uspjeh svih mirotvornih napora od domaće sredine do brojnih drugih sredina gdje su ti naporu u tijeku.

Na kraju mise biskup je izmolio prigodnu molitvu pred likom Presvete Bogorodice, koju su svi nazočni „uramili“ pjevanjem omiljene pjesme – himne Mariji Zvijezdi. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nova konfiguracija Papinskog sveučilišta Gregoriana

Katoličke vijesti

Organizatori spremni za dolazak mladih u Gospić

Katoličke vijesti

Papa: Trgovina ljudima, strašna pošast i ‘sistemsko’ zlo, posljedica je ratova i društvenih razlika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti