Biskup Komarica posljednji put predsjedao Vijećem za liturgiju Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija

Biskup Komarica posljednji put predsjedao Vijećem za liturgiju Biskupske konferencije BiH

U prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 23. veljače 2024. održana je redovita sjednica Vijeća za liturgiju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Nakon što je bio na čelu ovoga Vijeća od njegova osnutka, biskup banjolučki u miru i apostolski upravitelj mons. Franjo Komarica posljednji put je predsjedao ovim Vijećem čijim članovima uskoro ističe petogodišnji mandat. Odazvali su se, osim jednoga, svi članovi Vijeća: bivši dugogodišnji profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu mons. Tomo Knežević i sadašnji profesor liturgike vlč. Ivan Rako, zatim regens chori sarajevske katedrale vlč. Marko Stanušić, gospodin Mario Glibić iz Mostara, koji gaji posebnu ljubav prema liturgiji, te dvije Školske sestre franjevke Provincije Svete Obitelji u Hercegovini s. Vinka Bešlić i s. Mira Majić.

Nakon uvodne molitve i osvrta na zapisnik s posljednje sjednice Vijeća, mons. Komarica je sažeto prikazao izvješće o održanim sjednicama tijekom petogodišnjeg mandata sadašnjih vijećnika.

U raspravi koja je uslijedila vijećnici su se osvrnuli na nekoliko glavnih tema rada Vijeća kako unutar Biskupske konferencije BiH tako i zajedno s Biskupskom komisijom Hrvatske biskupske konferencije za liturgiju. Izražena je zajednička radost zbog izdanja Kantuala na kojemu su dugo radili pojedini članovi ovog Vijeća od kojih su dvojica u međuvremenu blago preminuli u Gospodinu. Bilo je također osvrta na zajednički rad Vijeća i spomenute Biskupske komisije na prijevodu novoga tipskog izdanja Misala kao i potrebi da Hrvatski institut za liturgijski pastoral (HILP) također u praksi bude na korist cijeloj Crkvi na hrvatskom govornom području.

Vijećnici su upoznati s najvažnijim naglascima Note Dikasterija za nauk vjere „Gestis Verbisque” koja sadrži određena upozorenja Svete Stolice na neke od devijacija u pojedinim zemljama odnosno narodima glede ispravnog slavljenja sakramenata. Nota naglašava da se „materija i forma“ sakramenta moraju poštivati, budući da su sakramenti čini Crkve, a ne privatni čini. U raspravi se postavilo pitanje, ima li i na teritoriju biskupija u BiH devijacija glede ispravnog slavljenja sakramenata. Spomenuti su i određene manje devijacije kod slavljenja nekih od sakramenata, konkretno kod slavlja sakramenta Euharistije i pokore.

Članovi Vijeća su bili jednodušni u svom predlaganju da se malo češće na svećeničkim pastoralnim susretima razgovara o liturgijskim pitanjima njihovog pastorala. Također su izrazili želju da svi svećenici budu upoznati s novom općom uredbom Rimskog misala iz trećeg tipskog izdanja objavljenja 2004. godine, a moguće ju je pronaći klikom OVDJE.

Članovi Vijeća su također pobliže upoznati i s dva nova izdanja Biskupske konferencije BiH na liturgijskom planu: drugo dopunjeno izdanje Smjernica o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova praktična primjena pod naslovom „Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama“ te monografija pod naslovom „Orgulje u Bosni i Hercegovini“ autora vlč. Marka Stanušića. U vezi sa smjernicama o glazbi u liturgijskim slavljima, vijećnici su također iznijeli kritiku na određene neusklađenosti glede upotrebe liturgijske glazbe po župama i potrebe da se o tome povede više računa na razini biskupija u BiH. Osvrnuli su se i na upotrebu glazbe u liturgijskim psalmima mladih te su mišljenje da se i tu trebaju više i odgovornije pozabaviti svi odgovorni za pastoral mladih, a ponajprije župnici i njihovi najbliži suradnici.

Članovi Vijeća su također izrazili želju za organiziranje stručnih seminara za liturgijski odgoj mladih glazbenika iza čega bi trebala stati Biskupska konferencija BiH.

Uz šezdesetu obljetnicu (1964.) izlaska Konstitucije o svetoj liturgiji Sacrosanctum Concilium Drugog vatikanskog koncila bilo je prijedloga da se izradi sveobuhvatni presjek provedenosti tog vrlo važnog koncilskog dokumenta za plodan život i poslanje Crkve u BiH.

Predsjednik Komarica zahvalio je svim članovima Vijeća na njihovom dosadašnjem savjesnom i zauzetom radu u Vijeću i zaželio im ustrajnost i u budućnosti na istom poslu. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U 2023. godini ubijeno 20 misionara

Katoličke vijesti

Susret krizmanika Bugojanskog dekanata | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Papa: Marksisti i kršćani, borite se zajedno protiv nezakonitosti, korupcije i zloporabe vlasti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti