Biskup Gorski predvodio euharistijsko slavlje drugoga dana trodnevnice uoči Stepinčeva
Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Gorski predvodio euharistijsko slavlje drugoga dana trodnevnice uoči Stepinčeva

Drugoga dana trodnevnice uoči proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca, u četvrtak 8. veljače, misno slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski.

Koncelebrirali su postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Stjepan Večković te odgojitelji i duhovnici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Josip Đurin, vlč. Toni Potrebić, vlč. Ivan Grbešić i vlč. Anto Pavlović.

Na početku misnog slavlja mons. Gorski kazao je kako smo zahvalni Bogu “što nam je dao tako dobrog pastira, tako dobrog čovjeka i mučenika za jedinstvo Crkve, vjernog i istinitog svjedoka vjere.” Biskup Gorski pozvao je vjernike da mole zagovor Blaženika, da “našu Zagrebačku nadbiskupiju vodi i s nebesa usmjerava putem spasenja.”

U homiliji biskup je istaknuo kako sveci pokreću ljude, “baš kao i Isus. Neki ih s radošću slijede i mole im se, drugi ih osporavaju i protive im se. Tako i bl. Alojzije, slijedeći Isusa, za neke postade kamen spoticanja, za mnoge druge uzor života i zagovornik spasenja.”

Tumačeći ulomak iz evanđelja biskup Gorski naglasio je da “onaj koji svijetli dobrotom i snagom Božjom, ne može se sakriti. Ne može se sakriti nitko tko sveto živi, jer privlači ili odbija. Ne može se sakriti bl. Alojzije, ma koliko ga neki htjeli ostaviti u zaboravu prošlosti, jer nosi u sebi Božje svjetlo.” Istaknuo je tri vrednote koje u naviještenom evanđelju otkriva Isusov susret s pogankom: hrabrost, ustrajnost i poniznost.

“U ovim evanđeoskim vrednotama prepoznajemo lik bl. Alojzija, Božjeg čovjeka potpuno uronjenog u vjeru – umom i srcem u Isusa Krista, baš onako kako na krštenju čujemo: u Krista si obučen. Zato je mogao nošen nepokolebljivom vjerom slijediti Isusa u hrabrosti, ustrajnosti i poniznosti”, kazao je biskup i nastavio: “Zbog Isusa Krista, zbog svoje nepokolebljive vjere, imao je hrabrosti suprotstaviti se režimima koji su nijekali ljudsko dostojanstvo i Božje zakone. Vjera daje hrabrost koju po sebi nemamo jer ako činimo dobro, iza nas stoji Bog. Njegovo zagovaranje progonjenih bila je hrabra, gotovo jedinstvena gesta u ono vrijeme ratom razorenoj Europi.”

Mons. Gorski istaknuo je kako je nadbiskup Stepinac pod cijenu života ustrajao “u vjernosti Isusu Kristu i Svetom Ocu. Ustrajao je u zagovaranju i pomaganju; neumorno je kucao na vrata, savjesti i srca kako bi drugima pomogao. Njegova dobrota koju je iskazivao svima bez razlike postaje uzorom vjernosti Bogu i djelovanja u svim vremenima.”

Na kraju homilije biskup je poručio kako nam trebaju hrabri, ustrajni i ponizni kršćani po uzoru na bl. Alojzija Stepinca, naglasivši Blaženikove riječi: “Više nego ikada potrebni su danas čovječanstvu heroji Kristove ljubavi. Da sagrade što je porušeno u ljudskim dušama; da izliječe što je bolesno; da poviju što je ranjeno; da svežu što je slomljeno; da utješe što je bolesno; da obrišu suze onima koji plaču.”

Po završetku misnog slavlja svi okupljeni izmolili su Molitvu za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim.

Euharistijsko slavlje pjevanjem su animirali bogoslovi 3. i 4. godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Trećeg dana trodnevnice, u petak 9. veljače, misno slavlje u 18 sati u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca (Kaptol 28) predvodit će zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Središnje euharistijsko slavlje blagdana bl. Alojzija Stepinca, u subotu 10. veljače, predvodit će zagrebački nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša na Trgu ispred zagrebačke katedrale, s početkom u 17 sati.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Korizmene duhovne obnove za roditelje i djelatnike katoličkih škola i predškolskih ustanova

Katoličke vijesti

Okićen bor ispred zagrebačke katedrale

Katoličke vijesti

Biskup Šaško krstio sedmo dijete obitelji Urović

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti