Bidenova administracija izvršila je pritisak na zdravstvenu udrugu da podrži promjenu spola maloljetnika
Europa

Bidenova administracija izvršila je pritisak na zdravstvenu udrugu da podrži promjenu spola maloljetnika

Washington, DC Newsroom, 26. lipnja 2024. / 18:30

Administracija predsjednika Joea Bidena izvršila je pritisak na barem jednu zdravstvenu udrugu da eliminira predložene smjernice koje bi obeshrabrile liječnike da daju lijekove za promjenu spola i operacije maloj djeci, prema nedavno objavljenim sudskim dokumentima.

Nacrt smjernica Svjetskog profesionalnog udruženja za zdravlje transrodnih osoba (WPATH) iz 2021. godine postavio je preporučenu minimalnu dob za određene postupke promjene spola. Predlagao je dob od 14 godina za hormonsku terapiju, 15 za uklanjanje zdravih ženskih grudi, 16 za stavljanje protetskih dojki dječacima i 17 za obavljanje genitalnih operacija na dječacima i djevojčicama.

Međutim, nakon vanjskog pritiska adm. Rachel Levine — Bidenove pomoćnice tajnice za zdravstvo — WPATH je u potpunosti eliminirao svoje preporuke temeljene na dobi i odbio predložiti minimalnu dob za bilo kakve lijekove ili operacije za promjenu spola. Levine, koji je preuzeo dužnost u ožujku 2021., prva je osoba koja se izjasnila kao transrodna osoba na poziciji koju je potvrdio Senat u predsjedničkoj administraciji.

Utjecaj Bidenove administracije na WPATH-ove smjernice izašao je na vidjelo podnesci u sudskom postupku o zakonu Alabame koji liječnicima zabranjuje da maloljetnicima daju lijekove za promjenu spola i da na njima izvode operacije promjene spola. Dokumenti pokazuju internu WPATH e-poštu koja raspravlja o smjernicama i Levineovim prijedlozima da udruga ukloni svoje preporuke o minimalnoj dobi.

Jedna e-poruka uključena u podneske kaže da je Levineov šef osoblja rekao da je “najveća zabrinutost odjeljak … koji navodi određene minimalne dobi za liječenje.” Dodaje se: “Ona je samouvjerena, na temelju retorike koju čuje [Washington, D.C.] i iz onoga što smo već vidjeli, da će ovi specifični popisi dobi, ispod 18 godina, rezultirati razornim zakonodavstvom za trans skrb.”

U e-poruci stoji da je Levineov šef osoblja pitao mogu li se “specifične dobi ukloniti” i mogu li se preporuke temeljene na dobi “objaviti ili distribuirati na način koji je manje vidljiv”.

Jedna e-poruka navodi da su “minimalne dobi za različite medicinske i kirurške intervencije koje potvrđuju spol temeljene na konsenzusu” prije nego što ju je WPATH konačno uklonio. Još jedan dokument predstavljen u sudskom podnesku bio je strateški plan od 12 točaka za promicanje novih smjernica, u kojima se priznaje nedostatak dokaza za njihove prijedloge: “Sada kada smo pregledali dokaze, bolno smo svjesni praznina u literature i vrste istraživanja koja su potrebna za potporu naših preporuka.”

Druge e-poruke pokazuju da je Grupa za razvoj smjernica WPATH-a predložila izmjenu jezika smjernica na temelju zabrinutosti da bi fraze poput “nedovoljni dokazi” i “ograničeni podaci” mogli koristiti republikanski zastupnici kako bi opravdali zakone koji liječnicima zabranjuju davanje lijekova i operacija za promjenu spola za maloljetnike.

Podnesci također tvrde da je Američka pedijatrijska akademija (AAP) — najveća udruga pedijatara u zemlji — prijetila da će se usprotiviti smjernicama WPATH-a ako zadrže preporuke o minimalnoj dobi.

WPATH nije odgovorio na zahtjev CNA za komentar.

Mary Rice Hasson, direktorica Projekta osoba i identiteta pri Centru za etiku i javnu politiku, nazvala je Levineov politički pritisak “užasnim prikazom okrutne političke kalkulacije” i rekla za CNA da dokumenti WPATH pokazuju da je udruga sastavljena od “radikalnih aktivista više zabrinuti udovoljiti moćnim političarima nego spriječiti trajne štete kod djece.”

“Koliko je djece ukradena plodnost i osakaćena tijela samo da bi Bidenova administracija mogla tvrditi da je pobijedila?” rekao je Hasson.

Edward Furton iz Nacionalnog katoličkog centra za bioetiku rekao je za CNA da su dokumenti “prilično šokantni”. Rekao je da Levine “ne nudi nikakve znanstvene ili medicinske savjete”, već umjesto toga “pokušava promovirati transrodnost među mladima”.

“To su politička mišljenja koja daju boju njihovim prosudbama o medicinskim i znanstvenim stvarima”, izjavio je Furton.

Dr. Michael Artigues, predsjednik Američkog koledža pedijatara, koji se dugo protivio operacijama promjene spola kod djece, optužio je Levinea, AAP i WPATH da daju prednost politici nad dokazima.

“Užasnuti smo što su AAP i najviši američki zdravstveni dužnosnici stavili političke interese ispred znanosti i zdravstvene skrbi utemeljene na dokazima kada je riječ o djeci koja pate od rodne disforije, te što je WPATH bio u dosluhu s obojicom”, rekao je Artigues. “Njihove akcije pokazuju da te organizacije i Bidenova administracija nisu istinski zainteresirani za zdravlje i dobrobit djece i neće prezati ni pred čim u promicanju svoje političke agende.”

Više od polovice država u zemlji još uvijek dopušta liječnicima obavljanje operacija promjene spola i davanje lijekova za promjenu spola djeci. Međutim, sve veći broj država, od kojih većinu vode republikanci, počeo je ograničavati ili zabranjivati ​​ove medicinske intervencije za maloljetnike.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Je li sveti Juraj doista ubio zmaja?

Katoličke vijesti

13-godišnja Filipinka koja je voljela euharistiju službeno je na putu sveca

Katoličke vijesti

Vatikan će objaviti dokument o ‘moralnim pitanjima’ u vezi s ljudskim dostojanstvom, spolom, surogat majčinstvom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti