Biden cilja na Trumpa u govoru o pobačaju na Floridi
Europa

Biden cilja na Trumpa u govoru o pobačaju na Floridi

Washington, DC Newsroom, 23. travnja 2024. / 17:45

Predsjednik Joe Biden u utorak je pozvao na nacionalno pravo na pobačaj tijekom predizbornog govora u Tampi na Floridi, u kojem je okrivio bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za poništavanje presude Roe protiv Wadea.

Govoreći pred mnoštvom pristaša na Hillsborough Community Collegeu, Biden, katolik, nazvao je poništenje slučaja Roe protiv Wadea “političkim dogovorom” koji je sklopio Trump s “evanđeoskom bazom Republikanske stranke kako bi gledao dalje od svojih moralnih i karakternih nedostataka. ”

Kritizirao je republikance kao “ekstremne” zbog donošenja zakona za zaštitu nerođenog života, posebno ističući šestotjedno ograničenje pobačaja na Floridi koje treba stupiti na snagu 1. svibnja kao “bizarno”.

“Budimo jasni, postoji jedna osoba koja je odgovorna za ovu noćnu moru, a to je priznato i hvali se time, Donald Trump”, rekao je Biden.

“Trump nas doslovno vraća 150 godina unatrag”, nastavio je, dodajući da je Trump odgovoran za napore da se ograniči pobačaj kao i in vitro oplodnja i kemijski lijek za pobačaj mifepriston.

Iako je Trump nedavno rekao ne bi potpisao zakon o nacionalnoj zabrani pobačajaBiden je optužio Trumpa da trenutno potajno radi s republikancima u Kongresu na donošenju saveznog ograničenja pobačaja.

“Sada žene u Americi imaju manje prava nego što su imale njihove majke i bake, zbog Donalda Trumpa”, rekao je. “Donald Trump je bio taj koji je oteo prava ženama u Americi. Svi ćemo mi biti ti koji ćemo ženama vratiti ta prava.”

Pozivajući ljude da glasuju u studenom ove godine, obećao je učvrstiti nacionalno pravo na pobačaj.

“Naučit ćemo Donalda Trumpa i ekstremne MAGA republikance vrijednoj lekciji: Ne kačite se sa ženama Amerike”, rekao je. “Izaberite Demokratski kongres i Kamala i ja ćemo ponovno učiniti Roe protiv Wadea zakonom zemlje.”

Biden je također pohvalio a amandman za pobačaj koji će biti na glasačkom listiću u Floridi u studenom i mogao bi unijeti pravo na pobačaj u državni ustav.

Ako se usvoji, amandman bi izmijenio Ustav Floride kako bi uključio odredbu koja glasi: “Nijedan zakon ne smije zabraniti, kazniti, odgoditi ili ograničiti pobačaj prije nego što je održiv ili kada je to potrebno za zaštitu zdravlja pacijenta, kako odredi pacijentov pružatelj zdravstvene skrbi.”

Biden je podržao nastojanje da se amandman o pobačaju doda državnom ustavu, rekavši: “Idemo to učiniti.”

“Od [Supreme] Sud je rekao da bi države trebale donijeti odluku, države diljem zemlje od Ohia, Kansasa, Michigana, Kentuckyja, Wisconsina, Virginije, žene i muškarci svih podrijetla glasali su u rekordnom broju za zaštitu reproduktivne slobode”, rekao je Biden. “Ovog studenog možete dodati Floridu na taj popis. Možeš. Jeste li spremni to učiniti? Morate se pojaviti i glasati.”

Trumpova kampanja odgovara

Michael Whatley, predsjednik Nacionalnog komiteta republikanaca, odgovorio je na Bidenov govor rekavši za CNA da je “radikalna agenda pobačaja sadašnjeg predsjednika — odbijajući poduprijeti bilo kakva ograničenja i dopuštajući pobačaj do trenutka rođenja — nedodirljiva za većinu Amerikanaca. ”

“Ali to ga neće spriječiti da to predstavi biračima Floride”, nastavio je. “Biden je sigurno zaboravio da su tisuće Amerikanaca pobjegle od politike ekstremističkih demokrata u prosperitetne i pro-life države poput Floride.”

Karoline Leavitt, nacionalna tiskovna tajnica Trumpove kampanje, rekla je za CNA da je Biden “možda samoproglašeni katolik ili ‘katolik iz kafeterije’ kakav je bio nedavno opisano od strane katoličkog nadbiskupa Washingtona, DC,” njegovi postupci “dokazuju da on ne zaslužuje glas Amerikanaca katolika”.

“Biden podržava pobačaj do rođenja, njegovo Ministarstvo pravosuđa cilja i zatvara pro-life aktiviste, a Bidenov FBI kovao je zavjeru da se infiltrira u katoličke mise kako bi špijunirao sudionike”, rekla je. “Predsjednik Trump okončat će Bidenovu diskriminaciju svih kršćana i zalagati se za vjerske slobode, kao što je činio u svom prvom mandatu.”

Stanovnici Floride vagaju

Kao odgovor na Bidenov govor, Lynda Bell, predsjednica organizacije Florida Right to Life, rekla je za CNA da “nije iznenađena, već zgrožena”.

Bell je amandman o pobačaju u Floridi koji je reklamirao Biden nazvao “radikalnim”, rekavši: “Bidena nije briga za žene, Bidena nije briga za djevojke, Bidena nije briga za sigurnost, Bidena je briga za glasove. Ako misli da će mu žrtvovanje beba putem rođenja donijeti glas, onda će to učiniti. Čovjek nema principa.”

Grupa pro-life Floridjana iz Turning Point USA također je održala “miting za život” ispred zgrade u kojoj je Biden održao govor.

Nevjerojatno poslijepodne kod nas @TPAction_ ‘Rally for Life’! Joea Bidena u Tampi, FL, dočekalo je toliko mnogo domoljuba koji odbijaju njegov ekstremni plan pobačaja.

Hvala svima koji su danas izašli podržati LIFE!🙏🏻🇺🇸 pic.twitter.com/QXBU1cE8QM

— Sydney Salatto (@sydmartsal) 23. travnja 2024

Guverner Floride Ron DeSantis također kritizirao Bidena zbog putovanja na Floridu kako bi se zalagao za pobačaj i rekao je da bi njegovi napori da osvoji Floridu bili uzaludni.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Silazi kako bi pokušao podržati ustavni amandman koji će propisati pobačaj do trenutka rođenja, koji će eliminirati roditeljski pristanak za maloljetnike, a koji je napisan na način koji je namjerno dizajniran da prevari birače”, rekao je DeSantis. “Dakle, sve što vam mogu reći je da Floriđani ne kupuju ono što Joe Biden prodaje i u studenom ćemo odigrati ključnu ulogu u njegovom slanju natrag u Delaware gdje i pripada.”

Demokrati polažu nade u pobačaj

Potpredsjednica Kamala Harris također je krenula u kampanju ovaj tjedan zalažući se za nacionalno pravo na pobačaj.

Na zaustavljanju svoje turneje “Reproductive Freedoms” u La Crosseu, Wisconsin, u ponedjeljak, Harris zalupila Trump kao orkestrator poništavanja Roea protiv Wadea i pozvao pristaše da pošalju “Joea i mene u Bijelu kuću”.

John White, profesor politike na Američkom katoličkom sveučilištu, rekao je za CNA da, iako vjeruje da će birači koji su za pobačaj izaći na birališta u velikom broju, ne misli da će uspjeti pobijediti u državi.

“Pobačaj je motivirajući čimbenik na ovogodišnjim izborima”, rekao je White. “Ako je prošlost prolog, to je pitanje koje pomaže demokratima, dodao je.

Međutim, White je primijetio da se posljednjih godina Sunshine State “prilično odlučno okrenula prema republikancima”.

“Amandman o pobačaju na glasačkom listiću čini državu konkurentnijom i republikanci će možda morati potrošiti više novca na obranu svojih kandidata nego što su računali”, zaključio je.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolička olimpijska plivačica nagrađena predsjedničkom medaljom slobode

Katoličke vijesti

Odsutna krajnja desnica dominira razgovorom u posljednjoj izbornoj raspravi za EU

Katoličke vijesti

Izrael će ‘od Irana tražiti točnu cijenu’, obećao ministar

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti