Belgijski biskup Roger Vangheluwe otpušten iz kleričkog staleža
Biskupska konferencija

Belgijski biskup Roger Vangheluwe otpušten iz kleričkog staleža

Belgijskog biskupa Rogera Vangheluwea papa Franjo razriješio je iz kleričkog staleža. Prema informativnoj službi Belgijske biskupske konferencije „Cathobel“, nuncijatura je u četvrtak 21. ožujka objavila da je Dikasterij za nauk vjere posljednjih mjeseci dobio nove ozbiljne informacije o bivšem biskupu Bruggea, izvijestili su 22. ožujka katholisch.de i Vatican News, prenosi IKA.

I sam Vangheluwe priznao je da je godinama seksualno zlostavljao svog nećaka te je 2010. podnio ostavku koju je u roku od nekoliko sati prihvatio papa Benedikt XVI. Godine 2011. priznao je da je zlostavljao još jednog nećaka. Prema nuncijaturi, nove informacije koje su postale poznate Rimu uključuju i izjavu svjedoka žrtve zlostavljanja.

Dikasterij za nauk vjere je 3. ožujka 2024. preporučio da ga papa Franjo razriješi iz klera. Vangheluwe je o Papinoj odluci obaviješten u srijedu 20. ožujka. Početkom veljače papa Franjo je primio apostolskog nuncija u Belgiji. O sadržaju tog razgovora nije se ništa komuniciralo.

Posljednjih su godina belgijski biskupi u više navrata pozivali na otpuštanje Vangheluwea iz klera te izražavali nerazumijevanje glede postupaka Vatikana. Ranijim prihvaćanjem ostavke dobio je uvjet da više ne smije boraviti u Belgiji. Biskup u miru do sada je odbijao sam zatražiti razrješenje iz klera. Prema državnom kaznenom zakonu, kaznena djela za koja je Vangheluwe optužen su zastarjela.

Do sada je slučaj Vangheluwe često zasjenjivao najavljeni Papin posjet Belgiji, planiran za rujan ove godine, prigodom obilježavanja 600. obljetnice osnutka Sveučilišta u Leuvenu. Belgijska vlada također se zalagala za razrješenje Vangheluwea iz klera. Ministar pravosuđa Paul Van Tigchelt signalizirao je Rimu da je spreman Vatikanu predati pornografske slike koje su pronađene na Vangheluweovom računalu tijekom pretresa kuće 2012. godine.

Otpust iz klera najviša je kazna koju kanonsko pravo predviđa za svećenstvo. Dok se sakramentalno ređenje ne može izgubiti, mogu se povući sve povlastice i ovlasti đakona, svećenika ili biskupa koje proizlaze iz ređenja. Otpuštanje se može provesti kaznenim postupkom, upravnim aktom ili papinskim dekretom. Provedbeni propisi kanonskog prava za postupanje u slučaju zlostavljanja propisuju da Dikasterij za nauk vjere može Papi podnijeti slučajeve sa zahtjevom za izdavanje dekreta o otpuštanju iz klera u kojima je državni sud pronašao krivnju ili u kojima su dokazi očiti. Protiv papinskog dekreta nema mogućnosti žalbe. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Početak suradnje Caritasa BiH i Agencije AGIAMONDO

Katoličke vijesti

U Chicagu pokopan fra Ilija Puljić, brat nadbiskupa u miru Želimira Puljića

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić predvodio Misno slavlje u okviru obljetnice akcije „Lipanjske zore“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti