Barban: Ofer o svetkovini Božića
Porečka i Pulska biskupija

Barban: Ofer o svetkovini Božića

Ove godine je svetkovina Rođenja Gospodina našega Isusa Krista – Božić posebno svečano proslavljen u župi sv. Nikole u Barbanu. Nakon duhovne pripreme u vrijeme Došašća – Adventa kada su se svakoga jutra slavile mise zornice, uslijedio je vrhunac na dan Badnjaka. Župni zbor kojim ravna maestro Dean Vizintin pripremio je koncert duhovnih božićnih pjesama. Koncert je započeo u župnoj crkvi u 23 sata. Pjesme su među okupljeni puk donijele mir i spokoj, radosno isčekivanje.

Blagdan Božića priziva više topline u srcima ljudi, ljubav, razumjevanje i empatiju za naše bližnje. Na poseban način za sve potrebite, siromašne, bolesne, usamljene. Svaka lijepa riječ, gesta, pružena ruka, smješak i sitnica darovana iskreno i od srca, pomoć je velika. To je znak da nitko nije ostao sam i zaboravljen.

U svetoj noći Badnjaka, u isčekivanju dolaska malog Isusa, naša se srca raduju, u misli dozivamo nježnost, poniznost i zahvalnost za sva dobra kojima nas Gospodin svakoga dana nesebično daruje. Župni zbor je na prigodnom koncertu izveo božićne pjesme iz raznih djelova svijeta, pjevajući pritom na nekoliko jezika. Okupljenim župljanima i gostima su pjesme na simboličan način pomogle otvoriti njihova srca da radosno mogu dočekati početak misnog slavlja i dolazak Boga živoga – Isusa Krista.

Svečano misno slavlje predvodio je župnik don Bernard Jurjević, uz dva bogoslova i nekoliko ministranata. Pjesmom je misu animirao župni zbor. Glazba svima nama dira osjećaje, doprinosi da ovaj događaj još intenzivnije doživimo. Ne kaže se uzalud „da onaj tko pjeva dvostruko moli“. Tijekom mise se osjećalo ozračje zajedništva, radosti, mira i sreće. Badnja noć cijelom svijetu donosi radost i svjetlo, nježnost i suosjećanje za one koji su potrebiti naše pažnje, ljubavi, ljudske topline. Blagdan Božića ujedinjuje naša srca, potiče nas da se poklonimo Gospodinu koji se rodio radi našeg dobra, radi vječne radosti i spasenja.

U ovoj posebnoj noći, baš kao i davne noći u Betlehemu, dogodilo se ono što se trebalo dogoditi, što je Gospodin imao na umu u svojoj beskrajnoj mudrosti. U tom malom djetešcu koje se rodilo radi nas u skromnosti pastirske štalice, utjelovila se riječ Gospodnja. Svatko je pozvan činiti dobro u Njegovo ime. Dužnost nam je biti anđelima mira i propovjednicima na mjestu koje nam je Božjom providnošću odavno predodređeno i dodjeljeno. Najviše što mi kao kršćani možemo dati je mogućnost da se Isus Krist nanovo rodi u svakom od naših srca.

Nakon završene svete mise uslijedio je ofer, klanjanje i ljubljenje kipića Isusa Krista. Potom su se župljani i gosti okupili u dvorištu pokraj župne crkve i nastavilo se druženje. Uz kolače, piće i razgovor, te zapaljeni krijes koji je osvjetljavao hladnu prosinačku noć i grijao okupljene, spontano su se pjevale lijepe božićne pjesme. Veselo druženje je potrajalo do dugo u noć, uz saznanje da smo svi pozvani ljubav Božju i mir među ljudima svijetom širiti.

Txt: Nevia Kožljan

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

O Nedjelji Božje riječi procesija s evanđelistarom

Katoličke vijesti

Edukativno uprizorenje živih jaslica ispred pulske katedrale

Katoličke vijesti

Sabor biskupa Riječke metropolije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti