Baltimore pomoćnik, šef ministarstva za pomorce posjetio brod na mjestu srušenog mosta
Svijet

Baltimore pomoćnik, šef ministarstva za pomorce posjetio brod na mjestu srušenog mosta

Kad su baltimorski pomoćni biskup Adam J. Parker i Andrew Middleton, ravnatelj nadbiskupijskog Apostola mora, prišli nasukanom MV Daliju na mjestu urušavanja mosta Francis Scott Key, biskup je primijetio da izgleda kao da se naginje, i pitao se hoće li to biti vidljivo na brodu.

Njih dvoje su 1. svibnja prevezeni na Dali tegljačem u rijeci Patapsco kako bi posjetili članove posade, koji su ostali na brodu otkako je brod udario u glavni nosač mosta u ranim jutarnjim satima 26. ožujka. Most se srušio u roku od nekoliko sekundi, zbog čega je osam radnika na cesti palo u rijeku. Dvoje je preživjelo, a tijelo posljednjeg od šestero poginulih pronađeno je 7. svibnja.

“Brod se zapravo naginje zbog olupine koja ga na neki način priklještava”, rekao je Parker, “i ono što mi je palo na pamet dok sam hodao preko broda na stambenom katu je da ništa u njihovom životu trenutno nije uravnoteženo .. I baš kao što sam pod nije uravnotežen i bilo mi je očito da osjećaju veliku tjeskobu i neizvjesnost, posebno u vezi sa svojom budućnošću jer ne znaju koliko će dugo biti tamo.”

Ujedinjeno zapovjedništvo odgovora na Key Bridgeu upotrijebilo je precizne rezove napravljene malim eksplozivnim nabojima 13. svibnja kako bi uklonilo veliki dio olupine Key Bridgea s vrha Dalija, broda registriranog u Singapuru.

“Mala punjenja, standardni kontrolirani alat za rušenje, razdvojit će veliki dio rešetke na određenim mjestima kako bi stvorili više, manjih dijelova, što omogućuje spasiteljima da koriste dizalice i teglenice koje su već na licu mjesta kako bi uklonili te dijelove mosta i na kraju uklonili most M/V Dali s kanala”, stoji u priopćenju Ujedinjenog zapovjedništva uoči događaja.

Napori bi trebali omogućiti ponovno isplivavanje Dalija i povratak u luku u roku od nekoliko dana radi prijenosa tereta i popravka, kao i pomoći u čišćenju brodskog kanala.

Parker i Middleton pješačili su do Dalija kako bi isporučili pakete za njegu i slavili misu za katolike u posadi. U tom trenutku, istaknuo je biskup, brod je pet tjedana bio zarobljen ispod olupine.

“Sigurno je također bila očigledna tjeskoba koju su oni (posada) osjećali zbog onih koji su umrli jer su u tom trenutku još uvijek bila dvojica pojedinačnih radnika na autocesti koji su još bili u vodi. Zapravo jedan od njih, peti biti oporavljen, pronađen je istog dana dok smo bili vani,” rekao je Parker za Catholic Review, nadbiskupijsku novinsku kuću Baltimorea.

Prije nego što je počeo slaviti misu za tri od šest katoličkih članova posade, biskup im je rekao da služi misu za njih i njihove obitelji kod kuće, kao i za poginule radnike na autocesti. Dok je stavljao popis imena radnika na stol koji će služiti kao oltar, jedan od članova posade želio je imati popis kako bi se mogao i dalje sjećati onih koji su umrli u svojim molitvama.

“Njemu je puno značilo znati imena ljudi i moći moliti za njih. Taj trenutak je nešto što nikada neću zaboraviti”, rekao je biskup.

Middleton, ravnatelj nadbiskupskog Apostola mora, službe za pomorce koji dolaze kroz luku Baltimore, rekao je da je zakazivanje posjeta bilo malo komplicirano. Apostolstvo je pomoglo posadi Dalija u danima prije nego što je napustio luku i bilo je u kontaktu s nekim članovima posade nakon nesreće.

Predstavnik tvrtke za upravljanje brodom potaknuo je posjet.

“Mislim da su bili zahvalni na činjenici da smo održavali taj kontakt s posadom i pokušavali dati sve od sebe da im pomognemo izdaleka”, rekao je Middleton.

Parker je rekao kako vjeruje da je njihov posjet tek drugi posjet brodu koji nije povezan s istragom koju vode Nacionalni odbor za sigurnost prometa, FBI i druge službene agencije.

Da bi došli do broda, njih su se dvojica morali popeti ljestvama s tegljača na vrata otvorena na bočnoj strani masivnog broda, a zatim se popeti na dvije razine ljestava kako bi došli do razine koja je imala lift. Ovo je bilo još teže zbog činjenice da su Middleton i biskup sa sobom donijeli nekoliko kutija doniranih paketa za njegu i drugog materijala za posadu, koji su morali biti podignuti užetom na ljestvama.

Par se susreo s većinom članova posade, osim nekolicine koji su još bili potrebni za održavanje radnih sustava broda dok je nasukan. Posadi od 21 osobe u trenutku nesreće pridružila su se još trojica, a svi su iz Indije.

Parker je prenio pozdrave baltimorskog nadbiskupa Williama E. Lorija i pročitao pismo nadbiskupa posadi, koje je ostavio kapetanu. Biskup i Middleton razgovarali su s posadom, upoznavajući njihove specifične regije u Indiji i imaju li obitelj kod kuće.

Jedan od članova posade istaknuo je da se radi o blagdanu svetog Josipa radnika. “Osjećalo se posebno prikladno što smo imali priliku izaći i posjetiti ove radnike na katolički praznik rada”, rekao je Parker, ističući da ga se dojmilo što je mladi član posade znao da je blagdan.

Middleton je rekao da je jedna žena iz Minnesote čula za Apostolstvo mora u novinskom izvješću nakon rušenja mosta. Pitala je kako može pomoći i sastaviti pakete za njegu za svakog člana posade, tartufe iz lokalnog slastičara i majice s natpisom “Minnesota Cares” na prednjoj strani i imenom broda na stražnjoj strani.

Nakon podjele paketa, Parker je slavio misu i nazočnima, kao i njihovim sugrađanima katolicima koji nisu mogli prisustvovati, dao krunice koje je blagoslovio papa Franjo.

Rekao je kako misli da posada još uvijek osjeća duboku tjeskobu zbog onoga što se dogodilo u noći nesreće. Rekao je da je jedan član posade, jedan od inženjera, mislio da bi brod ostao bez struje da je prošlo još samo pet minuta, već bi se udaljio od mosta.

“To što mi je to rekao, pet tjedana nakon nesreće, natjeralo me da razmislim koliko mu je puta ta misao morala proći kroz glavu u danima i tjednima od same nesreće”, rekao je Parker. “Dakle, za mene osobno je bilo vrlo, vrlo dirljivo biti vani kako bih osjetio dubinu njihovih vlastitih osjećaja i tjeskobe zbog onoga što se dogodilo i onoga što će im se dogoditi u nastavku.”

Rekao je da je ovo bila prva prilika koju su katolički članovi posade imali da prime pričest u nekoliko tjedana. Bili su u drugoj luci prije nego što su došli u Baltimore, a odatle su trebali otići na 28-dnevno putovanje u Šri Lanku, oko roga Afrike. Nesreća se dogodila tijekom Velikog tjedna.

Misa je “očito puno značila” onima koji su bili prisutni. Bili su posebno zahvalni što su mogli biti prisutni na euharistiji, rekao je biskup.

Rekao je da je posebno dirljivo slavljenje mise na točnom mjestu nesreće i molitva za one koji su poginuli.

“Divno je vidjeti izljev podrške i molitve koju je cijela zajednica u Baltimoreu, katolička i izvan nje, pružila nakon nesreće. Bilo je posebno dirljivo biti tamo na misi na mjestu nesreće i cijeli posjet bio je za mene osobno, bio sam samo zahvalan što smo imali priliku doći tamo”, rekao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Fernández odgovara na galamu oko seksualno eksplicitne knjige: ‘Sigurno ne bih to sada napisao’

Katoličke vijesti

Južni Sudan: Korak po korak, žene Evanđelja tkaju mir – Vatican News

Katoličke vijesti

Mladi svetog Franje gledaju u bolji svijet

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti