Američki biskupi pozivaju na usvajanje nacrta zakona protiv trgovine ljudima u Kongresu
Svijet

Američki biskupi pozivaju na usvajanje nacrta zakona protiv trgovine ljudima u Kongresu

Osoblje CNA, 9. veljače 2024. / 17:00 sati

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država pozvali su Kongres da usvoji prijedlog zakona usmjeren na borbu protiv trgovine ljudima koji bi, između ostalog, omogućio bespovratna sredstva organizacijama za pomoć u područjima s visokim stopama trgovine ljudima.

Zakon Fredericka Douglassa o prevenciji i zaštiti žrtava trgovine ljudima iz 2023. (HR 5856)pod pokroviteljstvom republikanskog zastupnika Chrisa Smitha iz New Jerseyja, ponovno bi autorizirao brojne prethodne mjere protiv trgovine ljudima koje su prvi put donesene 2000. — koje su izvorno istekle 2021. — do 2028. Dodijelio bi 241 milijun dolara svake godine za programe, koji bi uključivali pomoć osobama koje su preživjele trgovinu ljudima u području obrazovanja, osposobljavanja vještina vezanih uz posao i pomoći pri dobivanju stipendija.

The račun u ranijem obliku uživao podršku od američkih katoličkih biskupa, iako nije uspio proći Senat 2022. O sadašnjem zakonu još se nije glasovalo na ovoj sjednici Kongresa.

U izjava od 1. veljače, Biskup Mark J. Seitz iz El Pasa u Teksasu, predsjedavajući Odbora za migracije Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, rekao je da Kongres treba usvojiti tu mjeru “bez daljnjeg odgađanja”.

“Na svima nama je da se ujedinimo u promicanju napora koji sprječavaju zlo trgovine ljudima. Pridružujem se našem Svetom Ocu u pozivu vjernicima i svim ljudima dobre volje da podupiru i potvrđuju ljudsko dostojanstvo i rastu u solidarnosti s onima koji su ranjivi na izrabljivanje i koji su pogođeni ovim strašnim zlom suvremenog ropstva”, rekao je Seitz.

Uz napomenu na blagdan 8. veljače Sveta Jozefina Bakhita, i sama žrtva trgovine ljudima, Seitz je nastavila: „Nadahnuti životom svete Jozefine, pratimo ih u potrazi za pravdom. Također prepoznajemo važnu ulogu vlada u rješavanju uvjeta koji dovode do trgovine ljudima i ostajemo predani suradnji s vlastitom vladom i kolegama iz civilnog društva na razvoju i provedbi napora protiv trgovine ljudima.”

U listopadu 2023 analiza Ministarstvo pravosuđa SAD-a otkrilo je da je ukupno 2027 osoba upućeno američkim odvjetnicima zbog kaznenih djela trgovine ljudima u fiskalnoj godini 2021., što je povećanje od 49% u odnosu na 1360 osoba upućenih 2011.

Nedavno se pojavilo pitanje trgovine ljudima na američko-meksičkoj granici podigli katolički poglavari poput biskupa Michaela Olsona iz Fort Wortha u Teksasu, koji je prošlog tjedna za CNA rekao da je nedovoljno prijavljen aspekt granične kontroverze porast trgovine ljudima i seksualnog iskorištavanja od strane kriminalnih elemenata. Rekao je da karteli i trgovci koriste Fort Worth kao jedno od svojih središta za trgovinu ljudima i drogom u različite dijelove zemlje. Situacija se pogoršava, dodao je Olson, kada savezna vlada ne “radi svoj dio u održavanju legitimne granice”.

Dana 8. veljače, katolici iz više od 50 zemalja diljem svijeta okupili su se virtualno u sklopu online molitveni maraton za Međunarodni dan molitve i svjesnosti protiv trgovanja ljudima.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vijesti s Orijenta – 14. lipnja 2024. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Haitijski biskup Dumas ozlijeđen u eksploziji

Katoličke vijesti

Vrhovni sud Alabame presuđuje da su zamrznuti embriji djeca prema državnom zakonu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti