Aktivisti se pripremaju tužiti kanadsku katoličku bolnicu zbog odbijanja potpomognutog samoubojstva
Svijet

Aktivisti se pripremaju tužiti kanadsku katoličku bolnicu zbog odbijanja potpomognutog samoubojstva

Osoblje CNA, 9. veljače 2024. / 11:00 sati

Zagovornici potpomognutog samoubojstva u Kanadi spremaju se tužiti katoličku bolnicu zbog odbijanja sudjelovanja u namjernom okončanju života pacijenata.

Aktivisti organizacije Dying with Dignity Canada pomažu pokrenuti tužbu protiv bolnice St. Paul’s u Vancouveru jer bolnica ne dopušta samoubojstvo u svojoj ustanovi. Samoubojstvo uz pomoć liječnika legalno je u Kanadi prema državnom zakonu o medicinskoj pomoći umirućim (MAID).

Sudski postupak koji je u tijeku prijavljen je ovog mjeseca napisao Thomas McKenna na National Review. Dying with Dignity Canada potvrdio je za CNA ovaj tjedan da pravna tužba još nije podnesena, ali da će biti u nekom trenutku.

“Tužba još nije podignuta”, rekla je glasnogovornica grupe Sarah Dobec za CNA. “Imat ćemo više za reći kad bude.”

Shaf Hussain, glasnogovornik tvrtke Providence Health Care, koja posjeduje bolnicu St. Paul’s, odbio je govoriti o sudskom sporu koji je u tijeku.

“Providence Health Care ne može komentirati niti nagađati o tome što grupa za zagovaranje možda planira”, rekao je za CNA. “Nisu nam dostavljeni nikakvi sudski dokumenti u vezi s ovim pitanjem.”

Daphne Gilbert, potpredsjednica udruge Dying with Dignity Canada, izjavila je za National Review da bi tužba funkcionirala kao “testni slučaj” za prisiljavanje kanadskih bolnica da sudjeluju ne samo u ubijanju pacijenata nego iu drugim oblicima ideološke medicine poput pobačaja. kao i transrodne postupke.

“To bi utrlo put sekularizaciji medicinske skrbi u Kanadi”, rekla je za novinsku kuću. “Vjerske institucije morale bi ili odlučiti napustiti posao pružanja medicinske skrbi — a to bi mogla preuzeti pokrajina — ili bi te institucije morale uskladiti svoju skrb s ustavom, čak i ako se to protivi njihovim vrijednostima.”

Prijeteći sudski spor dolazi nedugo nakon odluke kanadske vlade da odgoditi proširenje programa potpomognutog samoubojstva uključiti one koji pate od mentalnih bolesti. Vlada je rekla da tu odluku odgađa najmanje do 2027.

Otprilike 13 000 Kanađana ubilo se pomoću potpomognutog samoubojstva koje je odobrila vlada 2022. godine, prema najnovijem izvješću kanadske vlade.

Katolička crkva snažno se protivi potpomognutom samoubojstvu i eutanaziji, nazivajući svaki oblik namjernog ubojstva “intrinzično zlim”.

Brojni crkveni čelnici su se posljednjih godina izjasnili protiv potpomognutog samoubojstva. Praksa je legalna u nekoliko zemalja i više američkih država.

Winona-Rochester, Minnesota, biskup Robert Barron istaknuo prošli mjesec da je jedno od glavnih objašnjenja koje koriste zagovornici potpomognutog samoubojstva – da ono dovodi kraj iscrpljujuće boli koju trpe neizlječivo bolesni pacijenti – “uglavnom nije bitno” u modernom svijetu, utoliko što je “palijativna skrb toliko napredna da praktički u u svim slučajevima bol se može uspješno kontrolirati.”

Virginijski biskupi Michael Burbidge od Arlingtona i Barry Knestout od Richmonda, u međuvremenu, rekao je u priopćenju ovog mjeseca da su bili “uznemireni i duboko ožalošćeni” zbog zakona o potpomognutom samoubojstvu koji se probija kroz državno zakonodavno tijelo.

“Ljudski život je svet i nikada ne smije biti napušten ili odbačen”, rekli su biskupi Virginije u svojoj izjavi, moleći građane da “kontaktiraju svog državnog senatora i izaslanika” i “potaknu ih da odbace zakon o potpomognutom samoubojstvu”.

Biskupi u Marylandu u siječnju osudio tamošnje slične zakone, kao i učinio Katolički vođe u New Yorku i Massachusettsu nedavno.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Fr. Patton: Sveta zemlja treba vođe da se posvete pomirenju

Katoličke vijesti

Uskršnji praznici otkazani su, a zatim vraćeni u snažno kršćanskoj indijskoj državi

Katoličke vijesti

U New Hampshireu Trump odolijeva napadu Haley

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti