Afrička crkva ‘u zajedništvu s papom’, ali bez blagoslova istospolnih parova
Svijet

Afrička crkva ‘u zajedništvu s papom’, ali bez blagoslova istospolnih parova

Kardinal Fridolin Ambongo, predsjednik SECAM-a, kaže da će afričke Crkve nastaviti razmišljati o ‘Fiducia supplicans’, istovremeno potvrđujući svoje “nepokolebljivo zajedništvo s papom Franjom” i ističući slobodu svakog biskupa u vlastitoj biskupiji.

Salvatore Cernuzio

“Biskupske konferencije diljem Afrike, koje su snažno potvrdile svoje zajedništvo s papom Franjom, vjeruju da izvanliturgijski blagoslovi predloženi u Deklaraciji Fiducia supplicans ne mogu provesti u Africi, a da se ne izlože skandalima.”

Kardinal Fridolin Ambongo Besungu, nadbiskup Kinshase i predsjednik SECAM-a (Simpozij biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara), objavio je pismo u kojem iznosi stajalište afričkih biskupa o “izvanliturgijskim” blagoslovima predloženim u Deklaraciji Dikasterija za nauk vjere.

Fiducia supplicansobjavljen 18. prosinca, otvara mogućnost blagoslova parova u “neredovitim” situacijama, prema katoličkom moralu, uključujući i istospolne parove, iako se blagoslov mora obaviti izvan bilo kojeg oblika liturgijskog obreda, a nikako u oponašanju vjenčanja.

Sažetak stajališta nacionalnih episkopata

Pismo kardinala Ambonga, objavljeno u četvrtak, predstavlja “konsolidirani sažetak” stajališta koje su o Deklaraciji usvojile razne nacionalne i međuteritorijalne biskupske konferencije diljem afričkog kontinenta.

Prema pismu, Fiducia supplicans izazvalo je “potres” i “posijalo zablude i nemir u umove mnogih vjernika laika, posvećenih osoba, pa čak i pastira, te izazvalo snažne reakcije”.

Kardinal Ambongo precizira da je pismo primilo “suglasnost Njegove Svetosti pape Franje i Njegove Eminencije kardinala Víctora Manuela Fernándeza, prefekta Dikasterija za nauk vjere”.

Pojasnio je da biskupi Afrike i Madagaskara ponovno potvrđuju svoje zajedništvo s papom Franjom. „U svojim različitim porukama, biskupske konferencije Crkve Božje obitelji u Africi počinju ponovnim potvrđivanjem svoje nepokolebljive privrženosti Petrovom nasljedniku, zajedništva s njim i svoje vjernosti Evanđelju.“

No, rekao je kardinal Ambongo, biskupi smatraju da bi blagoslovi istospolnih parova, čak i ako bi se obavljali izvan liturgijskih okvira, proizveli skandal.

“Biskupske konferencije općenito preferiraju – svaki biskup ostaje slobodan u svojoj biskupiji – ne nuditi blagoslove istospolnim parovima”, rekao je kardinal Ambongo, dodajući da bi takva praksa mogla dovesti do potencijalne zabune i skandala.

Obraćajući se svećenstvu, redovničkim zajednicama i svim vjernicima, kardinal Ambongo ističe kako Fiducia supplicans jasno naglašava da “nauk Crkve o kršćanskom braku i spolnosti ostaje nepromijenjen”.

Rizik od zabune

„Iz tog razloga mi, afrički biskupi, ne smatramo prikladnim da Afrika blagoslivlja homoseksualne zajednice ili istospolne parove jer bi to, u našem kontekstu, izazvalo zabunu i bilo bi u izravnoj suprotnosti s kulturnim etosom afričkih zajednica. ,” On je rekao. “Jezik od Fiducia supplicans ostaje previše suptilan da bi ga jednostavni ljudi razumjeli. Nadalje, vrlo je teško uvjeriti da osobe istog spola koje žive u stabilnoj zajednici ne traže legitimitet vlastitog statusa.”

U isto vrijeme, Crkva u Africi ponovno potvrđuje svoju “opredijeljenost za kontinuiranu pastoralnu pomoć svim svojim članovima”.

Kardinal Ambongo je rekao da se svećenici “potiču da pruže dobrodošlicu i podršku pastoralne skrbi, osobito parovima u neregularnim situacijama.”

“Afričke biskupske konferencije naglašavaju da se prema osobama s homoseksualnom sklonošću mora postupati s poštovanjem i dostojanstvom, podsjećajući ih da su istospolne zajednice protivne volji Božjoj i stoga ne mogu dobiti blagoslov Crkve, “, rekao je kardinal.

Primijetio je da je Crkva neprestano naučavala da su homoseksualni činovi “intrinzično neuredni” i “suprotni prirodnom zakonu”.

Refleksija će se nastaviti

“Neke zemlje više vole imati više vremena za produbljivanje Deklaracije koja, zapravo, nudi mogućnost tih blagoslova, ali ih ne nameće”, rekao je. „U svakom slučaju, nastavit ćemo razmišljati o vrijednosti opće teme ovog dokumenta, osim samih blagoslova za parove u neregularnoj situaciji, odnosno o bogatstvu spontanih blagoslova u svakodnevnom pastoralu.“

U zaključku, kardinal Ambongo poziva kršćanske zajednice da “ne dopuste da budu uzdrmane”.

Papa Franjo, istaknuo je, “žestoko se protivi svakom obliku kulturne kolonizacije u Africi, svim srcem blagoslivlja afričke ljude i potiče ih da, kao i uvijek, ostanu vjerni obrani kršćanskih vrijednosti”.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

7 činjenica o mudracima koje možda niste znali

Katoličke vijesti

Razmišljanje o Gospodnjem danu: Bog je ljubav

Katoličke vijesti

Izložba ‘Promjene’ u Davosu nadahnjuje brigu za stvaranje po uzoru na papu Franju – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti