ACN: Trebamo naše svećenike i oni trebaju stalnu formaciju
Svijet

ACN: Trebamo naše svećenike i oni trebaju stalnu formaciju

Preko tisuću svećenika iz preko šezdeset zemalja sudjeluje na konferenciji o trajnoj svećeničkoj formaciji, naglašavajući sve veće zahtjeve svećeničke službe u današnjem svijetu i važnost stalne podrške i učenja.

Od Fr. Pawel Rytel-Andrianik

Oko tisuću svećenika iz više od šezdeset zemalja okupilo se na konferenciji o trajnoj svećeničkoj formaciji. Govoreći za Vatican News na kraju konferencije, Regina Lynch, izvršna predsjednica Papinske zaklade za pomoć Crkvi u potrebi, koja je sponzorirala događaj, istaknula je da je “danas svećeničko služenje vjernicima još zahtjevnije”.

Konferencija o trajnoj svećeničkoj formaciji održana je od 6. do 10. veljače na temu „Raspalite Božji dar koji posjedujete. (2 Tim 1,6). Ljepota biti učenicima danas: jedinstvena, cjelovita, zajednička i misionarska formacija”. Konferenciju su organizirali vatikanski dikasteriji za kler, evangelizaciju i istočne Crkve.

„Služiti vjernicima uvijek je bio izazov za svećenike. U današnjem sekulariziranom zapadnom svijetu to je postalo još zahtjevnije. Moraju se suočiti s ekstremnim uvjetima, ogromnim udaljenostima, ponekad živeći u ratnim situacijama, živeći u središtu gradova gdje postoji velika potražnja za njihovim vremenom. Mislim da je svećenicima lako izgorjeti ako nemaju odgovarajuću podršku,” primijetio je predsjednik Lynch.

„Potrebni su nam brojni svećenici i oni moraju biti u dobroj formi, ne samo fizički, već i mentalno i duhovno. I tu je trajna formacija svećenika iznimno važna”, dodala je.

Predsjednica Udruge Pomoć Crkvi u potrebi podijelila je mišljenje da je petodnevna konferencija svećenicima dala priliku razgovarati s drugim svećenicima iz cijeloga svijeta o najboljim praksama. “Pozitivni aspekti ovoga su da mogu naučiti što je dobro jedni od drugih, ali i podijeliti izazove današnjeg svećenika”, rekla je.

Lynch je istaknuo da je vladala “sjajna atmosfera” i dodao: “Sada će se svećenici vratiti u svoje zemlje kako bi bili odgajatelji stalne formacije za svoje kolege svećenike.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Izvješće Sinode za SAD pokazuje rast, napetosti i ‘duboku želju za ponovnom izgradnjom’ Kristova tijela

Katoličke vijesti

USCCB ima izbor sa Zakonom o pristupačnoj skrbi

Katoličke vijesti

Razmišljanje o Gospodnjem danu: ‘Sjeme plodne žetve’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti