8 načina kako se ovog ljeta približiti Bogu
Europa

8 načina kako se ovog ljeta približiti Bogu

Osoblje CNA, 29. lipnja 2024. / 06:00 ujutro

Bilo da ste na pauzi od škole ili na zasluženom odmoru, ljeto često donosi drugačiji ritam života i priliku da produbite svoj odnos s Bogom. Bez uobičajene gužve i strke, postoji mnogo načina na koje mu se možete približiti. Evo osam ideja.

1. Posjetite lokalno svetište ili ono koje posjećujete.

Ako idete na putovanje s obitelji ili prijateljima, ili čak samo uživate u pauzama kod kuće od škole ili posla, pokušajte posjetiti lokalnu katoličku znamenitost kao što je svetište ili katedrala. Budući da je Katolička crkva univerzalna, zajamčeno je da ćete svugdje pronaći katoličku lokaciju vrijednu posjeta. Zapalite svijeću ili odvojite malo vremena za molitvu.

Svetište svete Elizabete Ann Bayley Seton nalazi se u crkvi Naše Gospe od Svete krunice 27. listopada 2020. u New Yorku.  Građevina je otvorena 1965. Zasluge: John Lamparski/Getty Images
Svetište svete Elizabete Ann Bayley Seton nalazi se u crkvi Naše Gospe od Svete krunice 27. listopada 2020. u New Yorku. Građevina je otvorena 1965. Zasluge: John Lamparski/Getty Images

2. Hodočastite.

Ljeto je pogodno za putovanja, pa zašto ne biste razmislili o hodočašću? To bi moglo biti kratko putovanje do katoličkog mjesta u vašem gradu ili državi ili, ako ste hrabri, mogli biste prijeći državne granice. Naravno, Europa je dom jednog od najpoznatijih hodočasničkih točaka na svijetu — Camino de Santiago — koje ima tri različite početne točke i nekoliko različitih duljina hoda koje možete izabrati. Ali zapamtite da hodočašće može biti jednostavno i da ne morate ići daleko.

3. Prisustvujte euharistijskoj procesiji.

Ovo ljeto, Nacionalno euharistijsko hodočašće odvija se diljem Sjedinjenih Država. Uz četiri različite rute, hodočasnici hodaju s Isusom od grada do grada i od grada do grada, paleći srca kroz euharistijske procesije sve dok ne stignu u Indianapolis na Nacionalni euharistijski kongres koji se održava od 17. do 21. srpnja. Iako je hodočašće već na pola puta, hodočasnici će se još nekoliko puta zaustaviti. Ako posjećuje vašu državu, razmislite o prisustvu jednoj od prekrasnih procesija!

Euharistija se penje na skijaško brdo u Steamboat Springsu, Colorado, kao dio Nacionalnog euharistijskog hodočašća.  Zasluge: Greg Effinger/Nadbiskupija Denvera/Katolici u Denveru
Euharistija se penje na skijaško brdo u Steamboat Springsu, Colorado, kao dio Nacionalnog euharistijskog hodočašća. Zasluge: Greg Effinger/Nadbiskupija Denvera/Katolici u Denveru

4. Provodite vrijeme uz Sveto pismo.

Ako tražite način da produbite svoj duhovni život iz udobnosti svog doma, pokušajte provesti dnevnu rutinu usredotočenu na Sveto pismo. Ljeto je izvrsna prilika da svaki dan odvojite malo vremena za molitvu uz Božju riječ. Možete započeti dan s jutarnjom kavom i Biblijom u ruci ili možda završiti dan čitajući Sveto pismo ili slušajući ga na aplikaciji za molitvu dok odlazite na spavanje.

5. Provodite vrijeme u prirodi.

Ljeto je savršeno vrijeme za boravak na otvorenom, pa zašto ne biste to vrijeme učinili plodnijim tako što ćete se obratiti Bogu? Otiđite na obiteljsku šetnju i zahvalite mu za njegovo stvaranje, ili svakodnevno šetajte i provedite vrijeme u tihoj molitvi. Božju prisutnost možete pronaći posvuda oko sebe kada provodite vrijeme s njim u njegovoj prekrasnoj kreaciji.

Rocky Mountains u Coloradu.  Zasluge: Jonah McKeown/CNA
Rocky Mountains u Coloradu. Zasluge: Jonah McKeown/CNA

6. Slušajte podcast koji se temelji na vjeri.

Radite na dvorištu, projektirate kuću ili samo vodite djecu na bazen? Razmislite o slušanju podcasta temeljenog na vjeri dok provjeravate stavke s popisa obaveza. Ima toliko sjajnih među kojima možete izabrati, uključujući “Bibliju za godinu dana”, “Biti zajedno”, “Fokus katoličkih odgovora”, “Pints ​​s Akvinskim”, “Izobilno vaš podcast” i mnoge druge.

7. Sudjelujte u društveno korisnom radu.

Ako tražite način da ispunite dodatno vrijeme koje biste mogli imati ovog ljeta ili da učinite nešto značajno, razmislite o sudjelovanju u društveno korisnom radu ili volontiranju u neprofitnoj organizaciji. Mnoga mjesta poput centara za trudnice, skloništa za beskućnike, smočnica hrane i još mnogo toga traže pomoć. Mnogi kažu da upravo na tim mjestima čovjek može biti najsličniji Kristu za druge.

Ovo ljeto razmislite o sudjelovanju u društveno korisnom radu, volontiranju u neprofitnoj organizaciji ili pridruživanju službi u vašoj lokalnoj župi.  Zasluge: Ljubaznošću RDNE Stock projekta iz Pexelsa
Ovo ljeto razmislite o sudjelovanju u društveno korisnom radu, volontiranju u neprofitnoj organizaciji ili pridruživanju službi u vašoj lokalnoj župi. Zasluge: Ljubaznošću RDNE Stock projekta iz Pexelsa

8. Uživajte u zajedništvu pridruživanjem grupi u svojoj župi.

Ovog ljeta rastite u zajedništvu pridruživanjem grupi u svojoj župi. Većina župa ima veliki izbor službi kojima se možete pridružiti, od grupa za mame do grupa za izradu rukotvorina do timskih sportova kao što su nogomet i ultimate frizbi. Stoga pogledajte što nudi vaša župa i razmislite o pridruživanju onoj koja vas najviše zanima — ili razmislite o pokretanju vlastite!

Francesca Pollio Fenton

Francesca je voditeljica društvenih medija za Katoličku novinsku agenciju. Diplomirala je komunikacije s naglaskom na digitalne medije na Sveučilištu Colorado – Denver.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Stariji pro-life aktivist osuđen na više od dvije godine zatvora prema FACE Actu

Katoličke vijesti

Glavni državni odvjetnici prijete tužbom zbog abortusa u Maineu, zakona o transrodnim osobama

Katoličke vijesti

Bolivijski isusovci priznaju da su postupci bili ‘katastrofalni’ u suočavanju sa zlostavljanjem

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti