11 citata svetaca o ljubavi i odnosima
Svijet

11 citata svetaca o ljubavi i odnosima

Osoblje CNA, 14. veljače 2024. / 07:00 ujutro

U kulturi u kojoj je obitelj napadnuta, a ljubav se često brka s požudom, može biti teško znati kako pobožna ljubav izgleda u našim vezama – bilo da se radi o spojevima, u braku ili unutar našeg doma.

Evo 11 citata svetaca o ljubavi i vezama.

Sveta Terezija iz Kalkute:

“Lako je voljeti ljude daleko. Nije uvijek lako voljeti one koji su nam blizu. Lakše je dati šalicu riže da utažimo glad nego da ublažimo usamljenost i bol nekoga tko nije voljen u vlastitom domu. Unesite ljubav u svoj dom, jer tu mora početi naša ljubav jednih prema drugima.”

Časni Fulton Sheen:

“Kad muškarac voli ženu, mora je postati dostojan. Što je veća njezina vrlina, što plemenitiji njezin karakter, što je više odana istini, pravdi, dobroti, to čovjek više mora težiti da je bude dostojan. Povijest civilizacije zapravo bi se mogla napisati u smislu razine njezinih žena.”

Sveti Ivan Pavao II.:

“Ljubav nikada nije nešto što je gotovo, nešto što je samo ‘dano’ muškarcu i ženi; to je uvijek ujedno i ‘zadatak’ koji im se postavlja. Ljubav treba promatrati kao nešto što u određenom smislu nikada ne ‘jest’ nego uvijek samo ‘postaje’, a ono što postaje ovisi o doprinosu obje osobe i dubini njihove predanosti.”

Sveta Klara Asiška:

“Postajemo ono što volimo i onaj koga volimo oblikuje ono što postajemo.”

Sveti Ivan XXIII.:

“Milosrđe koje je gorjelo u kućanstvu u Nazaretu trebalo bi biti nadahnuće za svaku obitelj. U obitelji trebaju cvjetati sve kršćanske kreposti, jedinstvo treba napredovati, a primjer njezina kreposnog življenja treba jarko sjati.”

Sveti Ivan Zlatousti:

“Kada su muž i žena ujedinjeni u braku, više se ne čine kao nešto zemaljsko, već kao slika samog Boga.”

Sveti Josemaría Escrivá:

“Brak je pomoći oženjenima da posvete sebe i druge. Zbog toga primaju posebnu milost u sakramentu koji je Isus ustanovio. Oni koji su pozvani u bračno stanje će, uz Božju milost, unutar svog stanja naći sve što im je potrebno da budu sveti.”

Sveti Ivan Pavao II.:

“Ljubav koja vodi do braka dar je od Boga i veliki čin vjere prema drugim ljudskim bićima.”

Sveta Gianna Molla:

“Ljubav je najljepši osjećaj koji je Gospodin stavio u duše muškaraca i žena.”

Sveti Toma Akvinski:

“Što je veće prijateljstvo, to će brak biti čvršći i dugotrajniji, budući da smo ujedinjeni ne samo u tijelu, već iu kućnim aktivnostima.”

Časni Fulton Sheen:

“Za vođenje ljubavi potrebno je troje, a ne dvoje: ti, tvoj suprug i Bog. Bez Boga, ljudi samo uspijevaju izvući ono najgore jedni iz drugih. Ljubavnici koji nemaju ništa drugo za raditi osim voljeti jedno drugo uskoro otkrivaju da ne postoji ništa drugo. Bez centralne lojalnosti život je nedovršen.”

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Ovaj je članak izvorno objavljen 14. veljače 2023. i ažuriran je.

Francesca Pollio Fenton

Francesca je voditeljica društvenih medija za Katoličku novinsku agenciju. Diplomirala je komunikacije s naglaskom na digitalne medije na Sveučilištu Colorado – Denver.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pariški nadbiskup otkriva proslave ponovnog otvaranja katedrale Notre Dame

Katoličke vijesti

Haićanski biskupi neće se pridružiti vladinom prijelaznom vijeću – Vatican News

Katoličke vijesti

Božić 2023.: Neka Gospodinovo rođenje potakne mirotvorstvo i poštovanje – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti