10. konferencija zapadnoafričkih dijecezanskih svećenika – Vatican News
Svijet

10. konferencija zapadnoafričkih dijecezanskih svećenika – Vatican News

„Proročka uloga katoličkog svećenika u suočavanju s netolerancijom i etničko-vjerskom instrumentalizacijom u podsaharskoj Africi“ tema je koja je od 5. do 10. lipnja dovela 38 izaslanika zapadnoafričkih dijecezanskih svećenika u Bissau.

Stanislas Kambashi, SJ i Xavérine Mukansinga – Vatikan.

Zapadnoafrički dijecezanski svećenici iz nekoliko zapadnoafričkih zemalja sastali su se na svojoj desetoj godišnjoj konferenciji u Gvineji Bissau. U intervjuu za Vatican News, otac Aloyse Sene, predsjednik Konferencije, govorio je o ciljevima koji uključuju jačanje svećeničkog bratstva i razmjenu iskustava.

Afrički dijecezanski svećenici dijele svoju stvarnost

Zapadnoafrička svećenička konferencija (francuski akronim, URPAO) sastaje se svake godine kako bi promicala bratstvo, suradnju i solidarnost u dijecezanskoj svećeničkoj službi. Razmjene se vrte oko “poučne” teme koja potiče raspravu o trenutnim svjetskim izazovima, posebno u zapadnoafričkoj podregiji.

“Dijelimo ono što doživljavamo u našim župama, u našim biskupijskim strukturama i u našim zemljama”, rekao je otac Aloyse Sene, svećenik biskupije Kaolack, Senegal, gdje predaje kanonsko pravo.

Susreti koji obogaćuju

Cilj je konferencije, objašnjava predsjednik URPAO-a, “jačanje bratstva i solidarnosti te razmjena iskustava koja bi mogla zanimati sve. Jedan od ciljeva je i razmišljanje o tome kako postići tu sinergiju: “To bi moglo uključivati, na primjer, razmjenu osoblja u službi vjernika, u drugoj zemlji, koji bi se mogli suočiti s manjkom u zvanjima”, objasnio je. .

Za senegalskog svećenika, susreti među svećenicima koji sudjeluju na konferenciji obogaćuju njihovu viziju i poslanje kroz suradnju među biskupijama. Svećenici mogu napustiti svoju zemlju kako bi služili u drugoj, rekao je. “Danas su afrički dijecezanski svećenici spremni to učiniti, napustiti, primjerice, Senegal i služiti u Gvineji”, rekao je. Otac Sene također je istaknuo potrebu za suradnjom između zemalja, posebno u području formacije: “Sjemeništarima bi trebalo biti moguće otići iz Senegala na obuku u Nigeriju i obrnuto. Jačanjem ove suradnje, svećenici će razviti otvoreniji stav prema pastoralu usluga”, rekao je.

Svećenici koji se bore protiv etničke netrpeljivosti

Vraćajući se na temu njihove 10. konferencije, „Proročka uloga katoličkog svećenika u suočavanju s netolerancijom i etničko-religijskom instrumentalizacijom u podsaharskoj Africi“, predsjednik URPAO-a smatra da je tema i aktualna i izazovna.

Za organizatore, ova tema je odabrana jer u nekoliko zemalja, “u našim različitim regijama subsaharske Afrike, još uvijek postoji prilično ponavljajući problem netolerancije, povezan bilo s regijom, podrijetlom, etničkom pripadnošću, vjerom, ili čak povezan s osoba kao nerezident, kao stranac, kao migrant“, rekao je fra Sene. Ono što je još tragičnije, istaknuo je, jest to što ta “instrumentalizacija pogoduje samo nekolicini društveno-političkih skupina. Jedno od razdoblja u kojem je ovaj problem najuočljiviji jest izborno razdoblje kada pojedini politički igrači sukobljavaju pojedine etničke skupine kako bi biti izabran”, rekao je.

Dijecezanski svećenici u Bissau

Dijecezanski svećenici u Bissau

Nade za budućnost

Delegati za deseto izdanje konferencije izabrani su iz svake zapadnoafričke zemlje, a svaka je zemlja poslala po jednog dijecezanskog svećenika kao predstavnika. Predsjednik URPAO-a se nada da će sljedeće godine konferencija i one koje dolaze biti puno bolje posjećene. Nada se održati ovo bratstvo uključivanjem Mauritanije, koja nikada nije sudjelovala na ovim susretima.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveti Izak Sirijski: pustinjski pustinjak čiji glasovi odzvanjaju kroz stoljeća

Katoličke vijesti

Kritičari osporavaju Njemački sinodalni put u svjetlu studije o zlostavljanju

Katoličke vijesti

Teksasu je ponovno onemogućeno provođenje kontroverznog zakona usmjerenog na migrante – za sada

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti