Sigurne granice Crkve
Praktični vjernik

Sigurne granice Crkve

Šimun Petar iznosi šokantnu tvrdnju: “Nema drugog imena pod nebom po kojem se možemo spasiti osim imena Isusova.” Trebamo li ovo shvatiti doslovno? Znači li to da nekršćani ne idu u raj? Uostalom, Prvi vatikanski koncil je učio da “izvan Crkve nema spasenja”. Što to znači?

Postoje četiri stvari koje treba razumjeti o tome kako Crkva vidi pripadnike drugih religija.

Prvo, sve religije imaju dio istine. Na primjer, naša braća protestanti dijele s nama isto Sveto pismo, naši židovski prijatelji dijele Stari zavjet, muslimani vjeruju u zagrobni život i ljudsku dušu, pa čak i hindusi priznaju da trebamo tražiti vrlinu i pravedan život. Crkva priznaje sve elemente drugih vjera koji su istiniti i dobri, a na njih se gleda kao na pripremu za Gospel.

Ali također vjerujemo da Katolička crkva ima puninu istine. Zapravo, Drugi vatikanski koncil je objavio: “Crkva koju je Krist utemeljio na zemlji postoji u Katoličkoj crkvi.” Drugim riječima, Krist nije samo započeo labavu organizaciju vjernika, već vidljivu strukturu, hijerarhiju i neprekinutu liniju apostolskog nasljeđa. Katolička crkva, iako je puna nesavršenih članova, još uvijek podučava ista sveta učenja koja je Krist podučavao dok je bio na zemlji.

Dakle, svatko tko svjesno odbaci Isusa Krista ili Njegovu Crkvu ne može biti spašen. Ključna riječ ovdje je “svjesno” – to znači da osoba prepoznaje da je Isus Put, Istina i Život i dalje Ga odbija slijediti; ili da je osoba uvjerena da je Katolička crkva punina istine, a ipak joj se odbija pridružiti.

Ali ako netko ne poznaje Isusa ili istine katoličke vjere, još uvijek može biti spašen jer nije nužno kriv za svoje neznanje. Možda su jedini kršćani koje su ikada sreli loši primjeri; možda je jedino vrijeme kad su čuli za Isusa The Simpsons ili Subotom navečer uživo – u ovom slučaju te ljude povjeravamo Božjem milosrđu (i nastojimo ih izvesti na svjetlo istine!).

Međutim, ako su nekršćani spašeni, oni su spašeni usprkos svoju religiju, a ne zbog nje. Mohammed ne može spasiti nikoga; Buddha ne može spasiti nikoga. Samo nam Isus nudi spasenje. Ja jamčim da su sada kršćani svi koji su na nebu, čak i ako nisu bili kršćani na zemlji!

Nema sigurnijeg mjesta nego u naručju Katoličke crkve. Ovo je siguran tor za ovce, gdje nas ne može zavesti greška i gdje možemo biti najbliži Pastiru. Umjesto da nas Crkva guši, ograničava našu slobodu ili nas sprječava da živimo punim plućima, Crkva nas zapravo štiti od zla i održava nas duhovno jakima i zdravima.

Mali gradić na srednjem zapadu planirao je izgraditi ogradu oko igrališta svoje osnovne škole, ali su se neki roditelji usprotivili, misleći da bi se zbog toga djeca mogla osjećati kao životinje u kavezu u zoološkom vrtu. Stoga je škola provela studiju kako bi vidjela kako se djeca ponašaju u ogradama i bez ograda. Na njihovo veliko iznenađenje, otkrili su da su se djeca na igralištima bez ograda sklonila stisnuti bliže središtu igrališta, gotovo podsvjesno bojeći se otići daleko. Ali na igralištima SA ogradama djeca su koristila cijeli teren, znajući da su sigurna gdje god krenu. Umjesto da guši njihovu slobodu, dala im je spoznaja da su sigurni više sloboda.

Na isti način, u svijetu koji je duboko neprijateljski nastrojen prema našim vrijednostima, zasićen lažima i lažnim vijestima, i ispunjen iskušenjima i zamkama, trebamo siguran prostor u kojem možemo biti sigurni da ćemo biti nahranjeni Istinom i pasti u njemu svetost. Taj siguran prostor je Katolička crkva. Da, pun je nesavršenih, grešnih ljudi – ali kao što je Dorothy Day jednom rekla: “Što se tiče Crkve, kamo bismo drugdje otišli? Iako je ponekad bludnica, ona je naša Majka.” Crkva je tor koji nas drži blizu pastira. Nikad ne napuštajte Crkvu, izvor svake milosti!

Možda ste čuli za američkog legendarnog lika s divljeg zapada, Buffalo Billa. Bio je stvarna osoba, rođen kao William Cody, koji je odrastao na otvorenom terenu. U svojim srednjim godinama pokrenuo je putujuću predstavu divljeg zapada, nešto poput cirkusa, koja bi putovala u različite gradove i prikazivala stil života divljeg zapada. Bio je na turneji s poznatom streljačicom Annie Oakley i, neko vrijeme, Chiefom Sitting Bullom.

Kroz ovu emisiju, Buffalo Bill postao je vrlo blizak prijatelj s Glavni Bik Koji Sjedi, i bio je prilično zaintrigiran kada je čuo kako je indijanski poglavica prihvatio katolicizam. Nikad prije nije naišao na pobožnog katolika i to ga je natjeralo da se zapita zašto bi tu religiju “bijelog čovjeka” prihvatio domorodac. Čak i nakon što je serija prestala gostovati, Buffalo Bill nikada nije zaboravio primjer ovog poglavice.

Dvadeset devet godina kasnije, dok je Buffalo Bill ležao na samrti, zamolio je svoju sestru da pozove svećenika. To je bilo prilično iznenađenje, jer on nije bio osobito religiozan čovjek, ali je pronašla svećenika koji ga je posjetio. Buffalo Bill je objasnio: “Uvijek sam vjerovao u Boga – a sada želim umrijeti kao katolik.” Bio je kršten i primljen u Crkvu neposredno prije smrti.

Doista, i u životu i u smrti, najsigurnije je mjesto u naručju Isusa Dobrog Pastira iu ovčarnici Crkve.

_____

Izvorno objavljeno na Križ stoji dok se svijet okreće

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pohođenje Blažene Djevice Marije

Katoličke vijesti

Majka Marija na uskrsnuću

Katoličke vijesti

Nedavno osvježeni “Symbolon: Vjera Crkve” Instituta Augustine prikazuje živost katoličke vjere na američkom tlu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti