Papa: U Svetoj zemlji stanje je vrlo ozbiljno; valja zaustaviti taj sukob
Biskupska konferencija BiH

Papa: U Svetoj zemlji stanje je vrlo ozbiljno; valja zaustaviti taj sukob

Još je jedan poticaj na molitvu, i to neprekidnu, za okončanje sukoba između Izraelaca i Palestinaca uputio papa Franjo 15. siječnja 2024., tijekom audijencije u koju je primio članove znanstvene akademske ustanove Studium Biblicum Franciscanum, ustanovljene u Jeruzalemu prije stotinu godina.

Stanje Svete zemlje i naroda koji ju nastanjuju dotiče nas i žalosti. Vrlo je ozbiljno u svakom pogledu.

Istaknuo je to Sveti Otac te dodao da je čuo oca Ibrahima Faltasa, vikara Kustodije Svete zemlje, te da svakoga dana komunicira sa župom u Gazi, gdje mnogo trpe zbog te situacije. Moramo neumorno moliti i djelovati kako bi se okončala ta tragedija – istaknuo je Papa.

Svjedočanstvo franjevaca u Svetoj zemlji

Franjevce koji vode tu akademsku ustanovu rimski je biskup zamolio da nastave davati svoje svjedočanstvo tamo odakle je poteklo kršćanstvo.

Neka vam to bude još veći poticaj da dublje proniknete u razloge i kvalitetu vaše prisutnosti na tim izmučenim mjestima, u mučeništvu toga naroda, u kojemu su uronjeni korijeni naše vjere.

Studium Biblicum Franciscanum

Studium Biblicum Franciscanum danas je Fakultet biblijskih znanosti i arheologije Papinskoga sveučilišta Antonianum u Rimu. Govoreći o tom franjevačkom veleučilištu, Papa je istaknuo kako je ta ustanova sa svojom bibliotekom i muzejom dala, i nastavlja davati, poticaj važnim arheološkim iskapanjima iz kojih su proizišli dragocjeni pronalasci.

Usmjeriti proučavanje Svetoga pisma na pastoralnu službu

Papa je, osim toga, podsjetio kako je ljubav franjevaca prema biblijskim tekstovima ljubav utemeljena na istoj volji svetoga Franje koji poznavanje Božje riječi, kao i njezino proučavanje, nije smatrao pitanjem jednostavne naobrazbe, nego iskustvom mudrosne naravi, kojemu je svrha, u vjeri, pomoći ljudima bolje živjeti evanđelje i učiniti ih dobrima.

Povodom vaše stote obljetnice potičem vas da ne izgubite iz vida takav pristup Svetom pismu. Neka strogo i znanstveno proučavanje biblijskih izvora, obogaćeno najsuvremenijim metodama i srodnim disciplinama, bude za vas uvijek povezano s kontaktom sa svetim Božjim narodom te usmjereno na pastoralnu službu, u skladu i za dobrobit vaše specifične karizme u Crkvi.

Pritom je Papa istaknuo da su proučavanje, meditacija i razmišljanje o Bibliji i biblijskim tekstovima važni ako su uklopljeni u srce Crkve koja je sveti vjerni Božji narod u hodu, te da izvan tijela Crkve ta proučavanja ne služe ničemu, jer ono što je vrijedno jest srce Crkve.

Učiniti da se riječ Božja sve bolje poznaje

Na kraju, papa Franjo je istaknuo važnost rada te ustanove, u vremenu – kako je rekao – u kojemu Bog od nas traži da slušamo i bolje poznajemo njegovu Riječ, kako bi odjeknula u svijetu na sve razumljiviji način, te potaknuo franjevce i znanstvenike da to ostvaruju i vrjednuju u istraživanju, poučavanju i arheološkoj djelatnosti. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Program apostolskog pohoda pape Franje Veroni

Katoličke vijesti

Vijeće kardinala raspravljalo o ratovima, Sinodi i ženama u Crkvi

Katoličke vijesti

Sakrament Prve pričesti u župama Orašje i Vidovice primilo 16 dječaka i djevojčica

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti