Završnica župne kateheze u Bizovcu |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Završnica župne kateheze u Bizovcu |

BIZOVAC (TU) – U dvorištu Župe sv. Mateja, apostola i evanđeliste u Bizovcu od 2. do 28. svibnja 2024. održani su završni dani župne kateheze prije ljetne stanke. Pod ravnanjem novog župnika Mate Matasovića, redali su se zanimljivi događaji, putovanja i kampovi za sve dobne i interesne skupine u župi. Pod motom Župno dvorište – naše dvorište svi katehete i župni suradnici dali su svoj doprinos kako bi učinak župne kateheze bio radosno iskustvo druženja s Bogom i jednih s drugima. Završni mjesec katehetske godine je započeo nagradnim organiziranim putovanjem svih sudionika župne kateheze u Osijek na filmsku avanturu u kino Uranija.

Mladi, pripravnici za sakrament svete potvrde sudjelovali su na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću te na dekanatskom susretu krizmanika u Ivanovcima, u Svetištu Majke Triput Divne. Potom su se zaredali kampovi iz vikenda u vikend, za sedmaše, za šestaše i petaše, za mlađe uzraste kao i za roditelje s djecom. Kroz kampove i putovanja prošlo je blizu 120 djece uzrasta od 1. razreda OŠ do 2 razreda SŠ.

Organiziran je kamp za najbolju ovogodišnju interesnu skupinu pod nazivom Maleni čiji je bio cilj izgrađivanje empatije za djecu s posebnim potrebama. Naime, oni su se redovito svake subote okupljali u pastoralnom centru i polako su im se pridruživali roditelji. Zbog toga je za njih kamp u župnom dvorištu bio nagrada i dar. Za sve druge uzraste bila je to kateheza u prirodi. Roditeljima s malom djecom ponuđen je i kamp za njihove predškolce. Neki su tu ponudu prihvatili u trajanju od 17.30 sati do 22 sata, ali bilo je i obitelji koje su prenoćile i jutrom se probudili u šatorima. Ovom izazovu odazvalo se pet obitelji čija su djeca od 3 do 6 godina starosti. Riječ je o roditeljima koji su prihvatili izazov da budu svojoj djeci prvi odgajatelji, prvi učitelji, prvi umjetnici, prvi treneri, prvi navjestitelji Radosne vijesti.

Brojne igre i izazovi, zanimljive timske avanture, film pod vedrim nebom, pečena slanina uz logorsku vatru za večeru, igrokazi, kateheze u prirodi te zajednička misa u župnoj crkvi, bili su samo neki događaji uz druženja u malenom dvorišnom naselju od 19 podignutih šatora.

Najposebnije iskustvo imali su sudionici kampa, nakon što su prenoćili u šatorima. Njih 40 se uputilo na malo hodočašće u susjednu filijalnu crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji. Ondje su ih, uz dramsko-plesni igrokaz na temu Milosrdni otac, dočekali svi učenici od 1. do 4. razreda PŠ Samatovci te su zajedno slavili euharistiju svetkovine Presvetog Trojstva. Misu je predvodio bizovački župnik Matasović.

U zanimljivim događanjima ulogu nositelja preuzeli su župne katehete, župni suradnici i animatori koji su tijekom katehetske godine vodili po jednu interesnu skupinu: Marina Školka, Magdalena Bogdanić, Branka Kranjčević, Evelin Marincel-Sršić, Romana Kranjčević, Slaven Školka i župnik Mato Matasović. Međutim, uz nositelje župne kateheze u organizaciji putovanja i kampova pridružili su se i drugi, i to kao suradnici i animatori: Ana Baban, Vanesa Marincel, Laura Kučinac, Lea Baban, Klara Vuković, s. Zrinka Vuković, Ivan Vuković, Irena Deak, Dalibor Mihalj, Nora Dujmović, Marina i Mihael Tomić.

Pred djecom i mladima Župe sv. Mateja u Bizovcu slijede nove avanture i novi kampovi u službi pastorala djece i mladih. Jedna skupina mladih u kolovozu putuje u Taize (Francuska), dok se druga u istom mjesecu priprema za Festival mladih u Varšavi (Poljska). Od 18. do 23. kolovoza djeca od 8 do 11 godina imaju svoj petodnevni kamp u župnom dvorištu čiji će nositelji biti mladi prijatelji iz Italije (Brescia), članovi udruge “Bimbo chiama bimbo” (Dijete zove dijete). Njih kao svoje dugogodišnje suradnike u bizovačko župno dvorište šalju članovi Pokreta fokolara (Djelo Marijino) iz međunarodnog gradića Faro u Križevcima. U rujnu i listopadu osmaši i srednjoškolci imat će Katehezu u prirodi u organizaciji Đakovačko-osječke nadbiskupije no tada će već započeti nova katehetska godina. Slaven Školka

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Četvrti korizmeni susret za studente i mlade u Osijeku |

Katoličke vijesti

Proslava 50. obljetnice početka gradnje nove župne crkve u Štitaru |

Katoličke vijesti

Proljetni seminar za animatore i suradnike župnih misijskih skupina |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti