Poziv na predstavljanje knjige fra Stipe Kljajića, ‘Smutnje po Mateju’
Biskupska konferencija BiH

Poziv na predstavljanje knjige fra Stipe Kljajića, ‘Smutnje po Mateju’

Kršćanska sadašnjost i svetište Majke Božje Lurdske organiziraju predstavljanje knjige fra Stipe Kljajića, Smutnje po Mateju, 23. svibnja 2024. u 20 sati u crkvi Majke Božje Lurdske (Frana Vrbanića 35 u Zagrebu). Predstavljanje će moderirati zamjenica glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti, Maja Petranović, a o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Ivan Šarčević i izv. prof. dr. sc. Božidar Mrakovčić.

O knjizi

Smutnje po Mateju nova je knjiga fra Stipe Kljajića u izdanju Kršćanske sadašnjosti koja donosi izbor evanđeoskih ulomaka koji pred čitatelje nerijetko stavljaju određeni interpretacijski problem ili dilemu i čije razumijevanje zahtijeva pažljivo tumačenje. Je li Isus znao sve dok je kao čovjek zemljom hodio? Je li Matejevo pravo ime bilo Matej ili Levi? Što znači biti „siromašni duhom“? Zar je „svadbeno ruho“ toliko važno da zbog njega možemo izgubiti raj? Što znači da se moramo čuvati „farizejskog i saducejskog kvasca“? Je li Isus imao braću i sestre? U čemu se sastoji „znak Jonin“? To su samo neka od intrigantnih pitanja na koja autor knjige Smutnje po Mateju, izv. prof. dr. sc. Stipo Kljajić, odgovara kao vrstan poznavatelj Matejeva evanđelja i idealan vodič kroz njegove tekstove, napose one koji nas mogu lako „smutiti“, odnosno zbuniti.

Na te i druge „smutnje“ autor nudi argumentirane i egzegetski potkrijepljene odgovore.

Autor nas vraća na evanđeoski tekst i po potrebi briše s njega patinu prašine kako bi se ponovno otkrilo lice našega Učitelja, kako bi se probudila prečesto uspavana savjest nas vjernika te kako bi do nas ponovno dopro Kristov poziv da zajedno s njime, i jedni s drugima, budemo neumorni i beskompromisni graditelji nebeskoga kraljevstva.

Čitajući ovu knjigu, otkrit ćete, korak po korak, neka možda manje poznata Kristova lica. Autor nas poziva promišljati nad pojedinim Isusovim tvrdnjama, izjavama i zahtjevima koji često zvuče radikalno, ili – kako sam na jednom mjestu kaže – „brutalno“.

Sjajnu novu knjigu fra Stipe Kljajića, Smutnje po Mateju, potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti. (kta/ks.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Poziv za prijave na novi projekt Centra za mlade “InSpirit – DigitalYouth”

Katoličke vijesti

Poruka pape Franje prigodom dodjele nagrade Zayed za ljudsko bratstvo

Katoličke vijesti

Predavanja drugoga dana 64. TPT-a u Zagrebu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti