Papa imenovao mons. Gherarda Gambellija nadbiskupom Firence
Biskupska konferencija BiH

Papa imenovao mons. Gherarda Gambellija nadbiskupom Firence

Crkva u Firenci ima novoga poglavara, koji ima više od deset godina misionarskoga iskustva u Africi. Mons. Gherardo Gambelli, dosadašnji župnik župe Madonna della Tosse u Firenci, nasljeđuje 77-godišnjeg kardinala Giuseppea Betorija koji je prošle godine Papi podnio ostavku zbog navršene dobi. Budući prelat, bit će zaređen za nadbiskupa 24. lipnja 2024..

Jedanaest godina u Čadu

Rodom iz grada Viareggia, 54-godišnji mons. Gambelli zaređen je za svećenika 1996. u Firenci. Uz različite službe u nadbiskupiji stekao je licencijat iz biblijske teologije na Sveučilištu Gregoriana te doktorirao na Teološkom fakultetu Središnje Italije. Godine 2011. zatražio je da ode u Čad kao svećenik fidei donum, gdje je obavljao službu župnika u župi svete Jozefine Bakhite u nadbiskupiji N’Djaména te bio odgovoran za pastoral zvanja do 2022. godine. Stekao je, osim toga, iskustvo zatvorskoga kapelana u nadbiskupiji N’Djaména te u kaznionici u Apostolskom vikarijatu Mongo.

“Čovjek periferija”

“Čovjek ljudskih, zemljopisnih i egzistencijalnih periferija – tako je kardinal Betori definirao novog nadbiskupa, koji je zahvalio Papi rekavši da želi služiti Crkvi u Firenci i odužiti se za golemi dar evanđelja. Godine provedene u Africi – dodao je – potvrdile su mu da je najbolji način vrjednovanja dobivenih darova njihovo dijeljenje s drugima. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ređenje imenovanog požeškog biskupa Ive Martinovića bit će 8. lipnja

Katoličke vijesti

VIDEO: Prvi susret biskupa u miru i Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije

Katoličke vijesti

Francuski biskupi: „Fiducia supplicans“ je ohrabrenje svećenicima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti