AUDIO: Nadbiskup Vukšić predvodio zahvalno Misno slavlje na svetkovinu Svete Obitelji u sarajevskoj katedrali
Biskupska konferencija BiH

AUDIO: Nadbiskup Vukšić predvodio zahvalno Misno slavlje na svetkovinu Svete Obitelji u sarajevskoj katedrali

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski i upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, u večernjim satima posljednjeg dana kalendarske 2023. godine, u nedjelju 31. prosinca, na svetkovinu Svete Obitelji predvodio je zahvalno Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu uz koncelebraciju umirovljenih svećenika mons. Ante Meštrovića i mons. Franje Topića te svoga osobnog tajnika vlč. Marina Babića.

Liturgijsko pjevanje, uz sudjelovanje cijele vjerničke zajednice, animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a o asistenciji brinuo je profesor vlč. Ivan Rako.

„Draga braćo i sestre, započinjemo ovo Misno slavlje danas na svetkovinu Svete Obitelji i na dan kad ujedno obilježavamo blagdan sv. Silvestra. Zahvaljujemo dragome Bogu za dar obitelji, prije svega za dar i primjer Svete Obitelji, ali i za dar svih obitelji iz kojih potječemo i u kojima živimo. Zahvaljujemo mu i za dar svetoga pape Silvestra s kojim Crkva završava kalendarsku godinu. Ovo je prigoda da svoje molitve prije svega preporučimo u zagovor Svete Obitelji za naše obitelji i u zagovor sv. Silvestra na kraju ove godine i zahvalimo dragome Bogu za sve blagoslove, za sve darove i za sve kušnje“, kazao je nadbiskup Vukšić uvodeći u pokajnički čin na početku Svete mise.

Nakon pročitanih misnih čitanja, nadbiskup Vukšić je podsjetio da svake godine u prvu nedjelju nakon Božića Crkva obilježava svetkovinu kojom se sjeća Svete Obitelji. „Sjeća se prije svega zato da zahvali Božjoj providnosti za dar Svete Obitelji, za dar i za to gnijezdo, za tu zajednicu iz koje je izrastao Spasitelj svijeta Krist Gospodin čiji smo rođendan prije nekoliko dana proslavili“, kazao je vrhbosanski nadbiskup. Odgovarajući na pitanje, zašto Crkva već u prvu nedjelju nakon Božića pred savjesti i živote cijele zajednica i svakog pojedinog vjernika stavlja Svetu Obitelj, nadbiskup Tomo je rekao da je to prije svega „nedvojbeno zato da zajednica i svaki pojedini njezin član zahvali Presvetom Trojstvu za dar Svete Obitelji“ i da bi „iskazali poštovanje prema Josipu, Mariji i Isusu, zajednici koja stoji kao model, primjer, način, ideal za svaku obitelj, za njezin unutrašnji život i za njezin način života i odnosa prema svim drugim ljudima“.

„I s druge strane, čini to Crkva također zato da današnjim obiteljima odnosno obiteljima svake generacije izrazi poštovanje, zahvalnost i podršku, da vrati svaki put iznova u sjećanje i razmišljanje ljudi, prije svega zajednice kršćanskih vjernika ali i cijeloga svijeta, istinu o dostojanstvu i poslanju ljudske obitelji, dostojanstvu i poslanju koje proizlazi iz volje Božje izrečene i zabilježene na početku svijeta, napisane na prvim stranicama Svetoga Pisma: Stvori Bog muško i žensko i reče im, rastite u svakom smislu i množite se; rastite u vlastitoj ljubavi, uzajamnom poštovanju, vjernosti i darujte ovome svijetu nastavak života, nastavak, seriju jednu za drugom novih slika i prilika Božjih“, kazao je pastir Crkve vrhbosanske te istaknuo da je dragi Bog čovjeka stvorio sebi sličnim i istom čovjeku, muškarcu i ženi povjerio časno dostojanstvo da nastave njegovo djelo – stvaranje slika i prilika Božjih.

„Obitelj je stvarnost, kako je jedan pjesnik napisao, koja je kolijevka ljubavi i gnijezdo života. Kolijevka ljubavi i gnijezdo života, ljubavi koja je višesmjerna. Zapravo, obiteljska ljubav upućena je doslovce u svim smjerovima ljudskoga života. Prije svega, ona je vodoravna između muža i žene. Ona je usmjerena i prema budućnosti u obliku potomaka koji nastaju u toj obitelji. Ona je projicirana i na prošlost s obzirom na sjećanje i pretke koji su u korijenima te iste obitelji. Ona je preko rođaka, poznanika i prijatelja u koncentričnim krugovima usmjerena da se širi do kraja svijeta u svakoj generaciji. Ona je i zajednica vjere i na takav način mjesto ljubavi Boga prema toj zajednici i te zajednice prema samome Bogu. To je želio reći pjesnik kad ju je nazvao kolijevkom ljubavi i gnijezdom života. Stoga zahvalni, prije svega dragome Bogu još jednom za dar Svete Obitelji, koja je nadahnuće svim našim obiteljima, molimo dragoga Boga da blagoslovi sve naše obitelji, sve obitelji iz kojih potječemo mi večeras ovdje okupljeni, ali i doslovce sve ljudske obitelji na kugli zemaljskoj da uvijek budu gnijezdo ljubavi i da budu zajednica života, da obrazuju volju Božju i da budu nastavak Božje stvoriteljske ljubavi u stvarniju i življenju sličnosti i priličnosti dragome Bogu“, kazao je nadbiskup Vukšić.

„I druga okolnost vezana uz današnji dan sastoji se u tome što je, kao što smo već spomenuli na početku Svete misu, posljednjega dana u katoličkome kalendaru blagdan sv. Silvestra, pape iz četvrtog stoljeća. Preuzeo je službu Petrova nasljednika 314. godine, samo godinu dana nakon što je ondašnja državna vlast izdala dekret o prestanku nasilja i progona protiv kršćana. Od tada pa narednih nekoliko desetaka godina do pod kraj četvrtoga stoljeća u ondašnjoj ogromnoj državi vladalo je razdoblje i stanje poznato pod pojmom razdoblje tolerancije. I smatra ga se najmirnijim, najblagoslovljenijim razdobljem uopće u povijesti te države. Jedan od možda najzaslužnijih likova zašto je tako bilo bio je sv. Silvestar papa. Kroz 21 godinu od 314. pa naprijed vodio je zajednicu Isusovih vjernika i bio neumoran svjedok Isusove ljubavi i Isusova odnosa prema ljudima bez obzira na porijeklo i način razmišljanja ili kult kojega su ispovijedali. Po njegovu zagovoru, promicatelju mira i sloge, molimo dragoga Boga da blagoslovi naše vrijeme kako bi prestalo razdoblje nasilja, kako bi nastalo i zaživjelo razdoblje poštovanja i snošljivosti među ljudima. Neka dragi Bog, po njegovu zagovoru, i nas sve ovdje večeras prisutne, ali i sve ljude u ovome svijetu blagoslovi hrabrošću, krepošću, djelom i razmišljanjem u pravcu mira, sloge i poštovanja i u konačnici, na takav način, zaštite i obitelji“, poželio je nadbiskup Vukšić. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održana II. formacija za animatore u Sarajevu

Katoličke vijesti

Slavonski Brod: Početak velike devetnice Djetetu Isusu

Katoličke vijesti

Crkva na Kubi nudi posredničku ulogu u krizi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti